Pazite na hiše! V enem dnevu trije poskusi drznih tatvin v okolici Ljubljane

Policisti opozarjajo, da so v torek v dopoldanskem času bili obveščeni o treh poskusih drzne tatvine na območju Bežigrada in Iga. Zaklepajte stanovanja!

Po doslej znanih podatkih je bilo ugotovljeno, da sta se dva storilca pripeljala do hiš z osebnim vozilom znamke Renault, črne barve,  karavan izvedbe, ter tam ogovorila starejše stanovalce. Eden izmed njiju se je predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja, ki izvaja  dela  na  omrežju, drugi storilec pa je medtem poskusil pregledati prostore.

V vseh omenjenih primerih do tatvine na srečo ni prišlo, saj so oškodovanci pravočasno podvomili v verodostojnost oseb in jih odslovili. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev obeh storilcev in bodo o ugotovljenih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

rop
Simbolična fotografija. Foto: pixabay
Oglasi

Kako roparji izvršujejo drzne tatvine?

Policisti pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci  izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način. Oškodovance namreč tatovi zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni.

Na policiji pravijo, da gre običajno za starejše občane, ki so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo.

Roparji največkrat najprej preverijo ali se v objektu nahajajo le starejše osebe. V kolikor so doma tudi drugi stanovalci kraj zapustijo.

Občanom zato policisti svetujejo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim policisti svetujejo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog.

Ob tem policisti dodajajo, da bodite pozorni tudi na videz oseb. Oglejte si njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti. Poglejte tudi vozilo,  s  katerim so se te osebe pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Svojci naj se večkrat pogovorijo s  starejšimi, jim predstavijo način delovanja storilcev tovrstnih kaznivih dejanj in jim svetujejo, kako naj v tem primeru ukrepajo. Ravno zaradi poznavanja preventivnih ukrepov potencialnih oškodovancev v  zgornjih primerih do tatvin ni prišlo.

Foto: pixabay

Kaj storiti, če ste bili oškodovani, oziroma oropani?

Če  kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, da takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Prav tako pokličite policijo, če zaznate pojav neznanih oseb in vozil in se  vam njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo.

Ena od sumljivih situaci je, če neznanci na primer opazujejo objekt.

Če želite ostati anonimni pa lahko pokličete tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Preberite tudi: Trčili dve vozili, eno osebo odpeljali v bolnišnico 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: