Kateri je pravi setveni koledar in kako ga pravilno uporabljati?

Ali imate tudi vi setveni koledar in ne veste, kako ga pravilno uporabljati? Poleg tega je pogosta težava v kontradiktornosti številnih setvenih koledarjev, zato smo za vas poiskali koristne odgovore in pojasnila.

Strokovne odgovore o pravilni uporabi setvenega koledarja smo poiskali pri strokovnjakinji. Astrologinja Ema Kurent nam je obrazložila, kaj moramo vedeti o setvenih koledarjih. Podroben, astrološko podprt setveni koledar, lahko uporabljate tudi s pomočjo knjige Lunin vodnik 2024.

Na kakšen način kot astrologinja sestavite setveni koledar?

“Setveni koledar sestavim na osnovi Luninih men in prehajanja Lune skozi zodiakalna znamenja. Kombinacija obojega nam pove, kdaj je čas za različna vrtna opravila. Vsi uporabniki Luninih setvenih koledarjev vedo, da obstajajo dnevi lista, cveta, ploda in korenine. Vsak od teh štirih rastlinskih delov označuje različne vrste pridelkov; h korenini recimo spadajo korenčnice, cvet so cvetnice, list so listnate rastline in plod so plodovke”, razloži Kurentova.
Načeloma je dobro saditi te rastline zlasti ob mladi Luni in takrat, kadar Luna prehaja katerega od treh zodiakalnih znamenj, ki predstavljajo določen rastlinski del.
Dnevi lista so tako dnevi, ko Luna prehaja vodna znamenja (Raka, Škorpijona in Ribi), dnevi cveta so tisti, ko Luna prehaja zračna znamenja (Dvojčka, Tehtnico in Vodnarja), dnevi ploda so tisti, ko Luna prehaja ognjena znamenja (Ovna, Leva in Strelca), in dnevi korenine so tisti, ko Luna prehaja zemeljska znamenja (Bika, Devico in Kozoroga).
Astrologinja Ema Kurent ob tem poudarja: “To so res zelo splošna vodila, upošteva se še marsikaj drugega.”
sejanje semena
Foto: pixabay

Kako vemo, da imamo v rokah res uporaben setveni koledar?

Astrologinja Ema Kurent pojasni: “Uporabni setveni koledarji so tisti, ki temeljijo na tropičnem zodiaku, saj je to naraven, oziroma astronomsko pravilen in zato ‘delujoč’, resničen zodiak. Na drugi strani poznamo siderični zodiak, ki je umetna tvorba in ga uporabljajo Indijci in drugi ‘siderični astrologi’ in je pri nas recimo osnova za setveni koledar Marie Thun, pa najbrž še za kakšnega.”
Razumeti je treba, da je zodiak časovno/prostorski, oziroma dejansko elektromagnetni in zato energijski krog, katerega kakovost opredeljuje Sonce. Zodiak nima nobene zveze z zvezdami, razen z zvezdo našega osončja, torej s Soncem.
“Ko rečem ‘zodiak’, mislim na dvanajst zodiakalnih znamenj, ki jih zarisuje pot Sonca in se odzivajo na prehode planetov in, ko gre za vrtnarjenje, zlasti Lune”, pove Ema Kurent in dodaja: “Ko recimo Luna prehaja vodna znamenja, je večja tendenca za vlago in padavine, ko ognjena, za suhost in toploto, ko zračna, za veter, ko zemeljska, za malo več hladu za zmerno vlago. Kdor natančno opazuje vreme, ve, da je tako.”
setveni koledar sejančki
Foto: pixabay

Zakaj prihaja do neskladij, ki jih imajo premnogi setveni koledarji?

“Če uporabljaš setveni koledar, ki temelji na sideričnem zodiaku, ki je zamaknjen za nekaj dni, seveda nimaš pogojev za opazovanje, saj imaš napačne podatke“, opozori priznana slovenska astrologinja.
Konkretno, v takem koledarju recimo piše, da je dan lista, ko je v resnici dan ploda. Vrtni koledar v mojem Luninem vodniku je seveda osnovan na tropičnem, ne na sideričnem zodiaku“, nadaljuje Ema Kurent in doda: “Upošteva tudi natančne prehode Lune, torej če na primer Luna zamenja znamenje sredi dneva in se zato sredi dneva zgodi premik med, recimo, korenino in cvetom, imam tako označeno.”
Astrologinja Kurentova razloži: “Dodati moram, seveda, da pa obe vrsti setvenih koledarjev uporabljata iste lunine mene, saj je to nekaj, česar si ne moreš izmisliti, kot so si izmislili siderični zodiak.”
Siderični zodiak je čista izmišljotina in je posledica zgodovinske zmote, ko so Indijci prevzeli zodiak od Grkov in si ga zarisali med zvezde, ker niso razumeli, da ne gre za zvezde, ampak za odnos med Soncem in Zemljo, torej za resnično energijsko stvarnost na našem planetu.

Kdaj torej NE SMEMO na vrtu početi ničesar?

“Tudi to je napačno razmišljanje”, poudarja Kurentova in dodaja: “Na vrtu je vedno kaj za početi. So dnevi, ko je recimo dobro saditi, puliti plevel, zemljo rahljati, rastline zalivati in podobno. Tu je cela vrsta opravil, ki jih na tem mestu ne morem naštevati.”
Ema Kurent tudi sama rada obdeluje lasten zelenjavni vrt. Iz prve roke tako pojasni: “Kot primer lahko navedem, da je na dneve cveta dobro zemljo rahljati, na dneve lista jo zalivati (če ni dovolj dežja, saj na dneve lista rado dežuje), itd.”
Lune faze imajo spet svoja pravila. Saditi je najbolje ob mladi luni, zlasti ko je Luna v vodnih in zemeljskih znamenjih. Torej na dneve lista in korenine, takrat lahko sadiš vse. Plevel je potrevno puliti pred mlajem, še zlasti kadar je Luna v ognjenih znamenjih, itd.
sadike borovnice
Foto: VideoSvet.si

Na podlagi “splošnih analiz”, kateri del vrtnarske sezone bi bil lahko letos suh in vroč in kdaj naj bi bilo bolj mokro obdobje?

“Ko rečete ‘splošne analize’, se najbrž ne zavedate, da kaj takega ne obstaja”, poudari Kurentova in doda: “Obstajajo samo natančne analize, ki zahtevajo ogromno dela, in to za vsak teden posebej.”
Kurentova še pove, da je v Luninem vodniku je kar nekaj takih predvidov. “Menim sicer, tako globalno, da bomo imeli to leto ugodne pogoje za vrtnarjene, verjetno pa bo veliko dežja in škodljivcev. Če se omejim na prihodnja dva meseca, bo vreme najbrž precej nestabilno konec maja in na začetku junija”, zaključi astrologinja Ema Kurent.

Preberite tudi: Astrologinja Ema Kurent razkrila, kaj prinaša Lunin vodnik 2024

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: