Kalčki: Kako jih sami vzgojimo doma?

Kalčki so priljubljen dodatek solatam in drugim jedem. Kalčke lahko vzgojimo tudi doma in na ta način privarčujemo nekaj denarja, obenem pa tudi vedno vemo, kaj jemo!

Ali so kalčki mikrozelenjava? Ali je mikrozelenjava le nov, privlačnejši izraz za že poznane kalčke?

Tako kalčki kot mikrozelenjava sta zgodnji obliki razvoja rastline. Mikrozelenjava so rastline, ki so večje kot kalčki in manjše kot sadike, ljudje pa jih zadnja leta s pridom izkoriščajo oziroma so jih vzljubili predvsem v mesecih, ko so pogoji za vzgojo zelenjave na vrtu oteženi oziroma onemogočeni.

Mikrozelenjava je zelo dobrodošla v zimskem času, ker si lahko na ta način v posodici oziroma na krožniku vzgojimo listke, ki kar pokajo od vitaminov.

kalčki in mikrozelenjava
Foto: pixabay

Podobnosti in razlike med kalčki in mikrozelenjavo

Podobnosti:

  • Kalčki in mikrozelenjava se gojijo z istimi semeni.
  • Obe obliki za vznik potrebujeta vodo.
  • Pri obeh oblikah je seme pred uporabo priporočljivo nekaj časa namakati v vodi.
  • Obe obliki se lahko uporabljata za dekoracijo jedi.
  • Obe obliki radi uporabljajo ljudje, ki se lotevajo raznovrstnih diet, pri katerih izločajo ogljikove hidrate in uvajajo večjo količino in pestrost vlaknin, ter vsi, ki se zavedajo pomembnosti sezonskih sestavin v obrokih.

Sorte za vzgojo kalčkov:

Najprej moramo vedeti, katere rastline so primerne za vzgojo kalčkov. Mednje spadajo fižol mungo, kreša, rukola, redkvice, brokoli, lucerna ali alfalfa in še nekaj drugih. Semena omenjenih rastlin lahko najdete na tej povezavi.

bio seme samen maier
Oglas: Samen Maier

Zakaj imamo radi mikrozelenjavo?

Mikrozelenjava ima enak okus kot odrasla različica zelenjave, le da je še bolj intenziven in poln. Hkrati vsebuje visoko koncentracijo vitaminov, mineralov, beljakovin, aminokislin, encimov, koencimov in vlaknin. Okusi mikrozelenjave so lahko zelo raznoliki in intenzivni. Priča smo lahko vsem intenzitetam od grenkega, pikantnega do sladkega, različne pa so tudi oblike in barve mikrozelenjave, jo lahko uporabimo za okrasitev jedi, poleg tega pa jo je mogoče uporabiti tudi v solati, sendvičih, zelenjavnih in sadnih smutijih ter juhah.

Preberite tudi: Ekološko vrtnarjenje: To so najkoristnejši napotki 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: