Ekološko vrtnarjenje: To so najkoristnejši napotki

Ekološko vrtnarjenje je način vzgoje rastlin, ki je prijazen do okolja, torej tudi človeka, in trajnosten. Ta način dela na vrtu prepoveduje uporabo pesticidov in umetnih gnojil, pri ekološkem vrtnarjenju se držimo načela “nahraniti zemljo, ne rastline”.

“Cilj je vzpostaviti sistem rezerv hranil v tleh, ki bodo krožila. Organska masa se mora stalno vračati v tla, kar odvzamemo, moramo vrniti in tako omogočiti stalno kroženje hranil”, pravi Urška Bregar, magistrica poslovnih ved in diplomirana inženirka gozdarstva.

vrtnarjenje
Foto: pixabay

Kompost in čim manj prekopavanja

Med kakovostna organska gnojila prištevamo predvsem kompost, ki ga pridelamo doma. Za kompostiranje ne uporabljamo plevelnih rastlin in/ali obolelih rastlin. Skrbimo pa tudi, da ohranjamo strukturo tal, zato gredice čim manj prekopavamo in skrbimo, da so tla prekrita z zastirko.

bio seme samen maier
Oglas: Samen Maier

Osnovna načela za krepitev ekološkega vrta in varstvo pred boleznimi in škodljivci:

  • kolobarjenje, da preprečimo prezimitev bolezni in škodljivcev,
  • časovno načrtovane setve, s katerimi se izognemo največji populaciji škodljivcev,
  • sajenje rastlin, ki bolj privlačijo ali odganjajo škodljivce,
  • prekrivanje rastlin,
  • redno odstranjevanje okuženih rastlin.

Tudi tla potrebujejo počitek

Osnova ekološko stabilne pridelave zelenjave je dober kolobar. Veliko ekoloških vrtičkarjev kolobar zelo rado skrči na minimum, brez podora in daljšega počivanja zemlje s setvijo pokrovnih rastlin (detelja, zeleni podor …). Najraje pa kolobarimo z rastlinami, ki vsako leto dajo tudi pridelke. Toda zaradi bolezni in škodljivcev ter godnosti tal na dolgi rok moramo tlom omogočiti, da počivajo.

Premišljena izbira in kombinacija rastlin

Zasaditev na vrtu naj bo načrtovana tako, da upoštevamo kolobar, lego in vrsto tal vrta, želene sorte, dobre sosede, setveni koledar in podobno. Seme in sadike, ki jih uporabljamo, naj bodo iz ekološke pridelave, v ekološkem vrtu tudi ni monokultur, pač pa so zanj značilni mešani posevki kar se da trpežnih vrst in sort rastlin. Manjkati ne smejo niti cvetlični posevki, ki privabljajo tako opraševalce kot druge koristne žuželke.

pšenica
Foto: pixabay

Zelo pomembna sta stalno opazovanje vrta in takojšnje ukrepanje, pri čemer uporabljamo pripravke na osnovi rastlinskih in živalskih izvlečkov. Pripravke za krepitev in zaščito rastlin lahko pripravimo tudi sami v obliki zeliščne brozge, čajev, mrzlih izvlečkov ali ekstraktov. Lahko uporabimo mila, različne kamene moke ter repelente na osnovi česna in preostrih feferonov. Poleg tega lahko uporabljamo še žveplo in baker.

Bolezni zmanjšamo tudi s pravilnim namakanjem, ki mora biti kapljično, da ne omočimo listov. Za dobro varstvo rastlin pa je seveda pomembna izbira odpornih sort.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: