Najmočnejša naravna probiotika sta kefir in kislo zelje

Fermentirana hrana, med drugim mlečni proizvodi in kislo zelje, vsebujejo dobre bakterije, ki se borijo proti številnim bakterijam v črevesju. Idealno razmerje dobrih proti slabim bakterijam je 85-15 odstotkov.

Kako bi so okrepili vaš imunski sistem? Izbirajte le kvalitetne vire proteinov in “dobre” maščobe, antioksidante ter probiotike in prebiotike, pravijo nutricionisti.

Izvor imunskega sistema se pričenja v črevesju. Telo v sebi namreč zadržuje milijarde bakterij, od katerih je večina “dobrih”, koristnih bakterij, nekatere pa so seveda tudi škodljive. Toda mikroflora v telesu omogoča bivanje obem vrstam bakterij – zato sploh lahko preživimo. Vse te bakterije se seveda nahajajo v hrani, ki na ta način hrano tudi bogatijo.

Zelje in kefir

Kislo zelje ima v sebi veliko število dobrih bakterij. Te so odlične za prebavo in imunski sistem, prav tako je kislo zelje bogato s C – vitaminom. Kislo zelje pomaga tudi proti gripi na ta način, da v črevesju pomaga ustvarjati protitelesa – za pa se borijo tudi proti E.coli bakterijam in salmoneli.

Kefir je fermentiran mlečni napitek, bogat z dobrimi bakterijami. Kefir skrbi za razvoj številnih probiotičnih bakterij, te pa pomagajo graditi črevesno floro.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: