Kako pripraviti najboljši kostanj v pečici, ponvi ali v mikrovalovki?

Kako pripraviti dober pečen kostanj? Kostanj, ki ga boste kupili ali nabrali naj bo velik, sijoč ter brez poškodb in luknjic v lupini.

Kostanj lahko pečete ali kuhate

Kostanj, ki ga boste pripravljali doma, lahko pečete ali kuhate. Prav tako lahko kostanj pripravite kot pire, uporabite pa ga lahko tudi kot dodatek k juham ter različnim drugim jedem in sladicam.

Bodite pozorni, da kostanj, ki ga boste nabirali ali kupili, ne bo imel votlega zvoka. Prav tako vam toplo priporočamo, da kostanja ne shranjujete pri sobni temperaturi, saj se bo razvila plesen.

pečen kostanj
Foto: pixabay

Kostanj shranjujte v hladnem in suhem prostoru

Shranjujte ga v hladnem in suhem prostoru, nikakor pa ne v vlažni kleti. Ne pozabite, da imate lahko kostanj shranjen največ do dva tedna, ob tem pa sproti spremljajte plodove, da pravočasno izločite tiste, v katerih se pojavijo luknjice.

Ko se boste odločali, kako pripraviti kostanj, imejte v mislih, da ima pečen kostanj večjo energijsko vrednost, večjo količino beljakovin in maščob ter vitaminov. Prav tako ima pečen kostanj tudi dvakrat več ogljikovih hidratov.

Kuhan kostanj ohranja več mineralov kot pečen kostanj

Kostanj vsebuje tudi vitamin E. Ob tem, ko se odločate, kako pripraviti kostanj pa imejte v mislih tudi dejstvo, da kuhan kostanj ohranja večjo količino mineralov.

Recept za kostanj, pečen v pečici

Kostanj z ostrim nožem prerežemo po dolžini in ga naložimo v pekač. Bodite pozorni, da je zareza, ki jo naredite z nožem, dovolj globoka. Kostanj poškropimo z vodo, a ne pretiravajmo.

Pečico medtem ogrejte na 200 °C. Ko je pečica dovolj ogreta, vstavimo pekač s kostanjem in pečemo približno 30 minut. Kostanj med pečenjem večkrat premešamo.

Preberite tudi: Iščete izvirno in praktično darilo? Odgovor je bučno olje v darilni embalaži 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: