Kako pravilno skrbeti za balkonske rastline? Ključno je gnojenje

Cvetoči balkoni polepšajo videz doma. Med bolj priljubljene balkonske rastline spadajo surfinije in pelargonije, nič manj trendovski niso milijon zvončki.

Skupna lastnost vsem zgoraj naštetim balkonskim rastlinam je bujno cvetenje. Za to pa potrebujejo zelo veliko hranil, če želimo, da bodo kar se da bogato cvetele čez celo poletje. Balkonska korita namreč niso optimalno okolje za rastline, zato jih moramo dognojevati, sicer bo cvetov manj, kot bi si želeli.

pelargonije
Foto: pixabay

Kako pogosto gnojimo balkonske rastline?

V kolikor ste uporabili kakovosten substrat za sajenje balkonskih rastlin, potem s prvim gnojenjem praviloma pričnemo čez približno mesec dni. Rastline so imele namreč do tedaj dovolj hranil že v samem substratu. V prvem obdobju rasti, ko so listi še zelo majhni in cvetnih nastavkov še ni razvitih, potrebujejo nekoliko manj hranil.

V roku treh do štirih tednov pa korenine hranila iz zemlje izčrpajo. V tem času so rastline že malo zrasle in tudi začele cveteti. Njihove potrebe se od tu naprej strmo povečujejo. Zato je nujno, da začnemo z dognojevanjem. Tu pa lahko naredimo kar nekaj napak, zato je pomembno, da skrbno preberete spodnje nasvete.

Surfinije, pelargonije in drugo balkonsko cvetje

Kot smo že dejali, različne rastline potrebujejo tudi različno intenziteto dognojevanja. Surfinije, petunije in milijon zvončki imajo tako zelo velike potrebe po hranilih. Zato jih moramo dognojevati 2 x tedensko, v sezoni tudi 3 x tedensko dognojevanje ne bo prav nič škodovalo vašim rastlinam.

Pelargonije in bršljanke so že nekoliko manj zahtevne, ko govorimo o dognojevanju. Dodatna hranila potrebujejo 1 x tedensko, v sezoni pa jih lahko dognojujete tudi 2 x tedensko.

Begonije imajo še manjše potrebe po dogonojevanju. Dodatna hranila jim tako dodajamo 1 x na 14 dni, v sezoni 1 x tedensko.

balkonsko cvetje pelargonije
Foto: VideoSvet.si

Gnojenje – Kaj je pomembno vedeti?

Ob sajenju balkonskih rastlin ne smete zanemariti dejstva, da imajo rastline zelo različne potrebe po dognojevanju. Zato morate skupaj posaditi rastline s podobnimi potrebami. Rastline, za katere želimo, da bodo bogato cvetele, moramo oskrbovati z drugačnimi hranili, kot denimo plodovke.

Ne pozabite, da potrebujejo rastline v času poletne vročine več vode. Voda, ki je ogreta na zunanjo temperaturu pa je pomembna tudi za prenos in absorbcijo hranil v same rastline. Za zalivanje rastlin je potrebno uporabljati postano vodo, saj vodovodna voda običajno vsebuje tudi precej klora in drugih za rastline škodljivih snovi.

Kako pravilno gnojimo balkonsko cvetje v mešanih zasaditvah?

Kadar skupaj zasadite različne rastline, morate paziti, da združujete takšne, ki imajo podobne potrebe po hranilih. Če so si preveč različne, jih raje posadite vsako posebej v korito ali lonec.

Korita, zasajena samo z zelenimi strukturnimi rastlinami, dognojujete z gnojilom na osnovi alg in vitaminov. Če imate v koritu samo cvetoče rastline, pa z gnojilom za cvet.

Obiščite vrtne centre Eurogarden na Dobrovi pri Ljubljani in v Krškem. Vedno imajo na zalogi veliko izbiro okrasnih loncev za rožegnojil in substratov ter vse za vrtnarje in kmetovalce. Poleg tega imajo tudi velik izbor izdelkov za urejen dom in okolico. Preverite ponudbo v spletni trgovini www.eurogarden.eu.

Preberite tudi: Kateri so dobri sosedi jagod?

Vsebino je omogočil: Eurogarden d.o.o.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: