Kaj lahko na vrtu sadimo in sejemo poleti?

Se sprašujete, kaj lahko na vrtu sadimo ali sejemo v poletnih dneh? Junija, julija in avgusta, ko je krompir že pobran, lahko posadite številne vrste zelenjave.

V kolikor se odločate, da bi na vrtu zelenjavo sadili ali sejali v poletnih mesecih, to še zdaleč ni prepozno. Zgodnje sorte krompirja so res da že pobrane, vendar to še zdaleč ne pomeni, da bi morala zemlja zdaj počivati.

Krompir je pobran, poleti lahko zato še marsikaj sadimo ali sejemo

Na mesto krompirja poleti na vrt posadimo ali posejemo številne sorte zelja. Prav tako bo zelo dobro rasel stročji fižol ter jagode in špinača. Preverite le, da imate kakovostno seme za boljšo kaljivost.

V začetku julija lahko na vašem vrtu sejete tudi podzemno kolerabo in kitajsko zelje. Dobro bodo rastli tudi korenček, peteršilj, rdeča pesa, redkev, radič, endivija, blitva, kumare, bučke, nizek fižol ter črna in bela redkev.

krompir je pobran poleti sadimo na vrtu
Zgodnje sorte krompirja smo že pobrali. Kljub temu lahko na vrtu letos poleti še marsikaj zraste. Foto: pixabay

Sajenje v drugi polovici julija ni prepozno

Od sredine julija se prične setev kitajskega zelja in pak-choija. V drugi polovici julija pa lahko na vašem vrtu sejete sladki komarček in gomoljasti janež ter spomladansko čebulo.

Ne samo sejemo in sadimo. Poleti na vrtu tudi presajamo

Dela v poletnih mesecih na vrtu res ne bo zmanjkalo. V kolikor si želite imeti bogato letino potem pravočasno presadite sadike rdeče pese, korenčka, podzemne kolerabe, radičev, endivije.

Do sredine julija lahko presajate celo pozne sorte zelja, glavnati ohrovt in sadike brokolija. Zgodnje sorte lahko presajate do sredine avgusta. Še vedno je poletje tudi pravi čas, da si posadite sadike peteršilja, zelene, blitve, pora, kumare in bučke ter novozelandsko špinačo.

Ob tem ne smete pozabiti na primerno zmerno dognojevanje ponekod že izčrpane zemlje. Poleg tega pa morate biti pri poletni setvi in sajenju rastlin na vrtu previdni tudi pri zalivanju. Najbolj idealno je zalivanje zgodaj zjutraj, izjemoma pozno zvečer, ko se zemlja ohladi. V kolikor je le mogoče, vam priporočamo, da zalivate rastline na vašem vrtu s postano vodo.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: