Imate na vrtu jagode in vas zanima, kateri so dobri sosedi vaših jagod? Brez skrbi, z našimi nasveti boste že letos obirali sveže in okusne jagode.

Jagode veljajo za enega najbolj okusnih sadežev in so priljubljene skozi celo leto. Najboljše so tiste jagode, ki jih lahko pridelamo doma. Vendar je pri tem dobro vedeti, kako zanje skrbeti in predvsem, kateri so dobri sosedi jagod v vašem vrtu.

jagode dobri sosedi
Foto: pixabay

Kateri so torej dobri sosedi jagod?

Nekatere rastline lahko izboljšajo rast jagod, medtem, ko lahko druge rastline na vrtu povzročijo težave.

Številna zelišča so odlični sosedi jagodam

Meta je eno izmed zelišč, ki uspešno odvračajo škodljive insekte, kot so polži in mravlje, poleg tega pa tudi spodbuja rast jagod. Bazilika pa lahko, verjeli ali ne, izboljša okus jagod. Sajenje zelišč med sadike jagod lahko pripomore k boljšemu izkoristku prostora in ohranjanju zdravega ekosistema.

Čebula, česen in šalotka so prav tako dobre sosede jagod

Čebula in česen ter seveda tudi šalotka imajo v sebi snovi, ki odganjajo številne škodljive insekte. Med takšne spadajo listne uši in gosenice. Poleg tega lahko čebulnice preprečujejo širjenje bolezni med jagodami.

Cvetoč vrt, več jagod

Tudi nekatere cvetlice lahko izboljšajo rast jagod in privabljajo koristne opraševalce. Ognjič, na primer, vsebuje naravne insekticide, ki odganjajo škodljive insekte, poleg tega pa ognjič privablja čebele, kar pomaga tudi pri izrazitejšemu opraševanju jagod.

Dobri sosedi jagod so tudi brokoli in zelje

Čeprav se zdi nenavadno, je brokoli dejansko dober sosed jagod. Koreninski izločki brokolija lahko zatirajo nekatere bolezni, ki lahko prizadenejo jagode, poleg tega pa tudi pomagajo pri preprečevanju rasti plevela.

Podobno kot brokoli, tudi zelje lahko izboljša rast jagod in pomaga pri preprečevanju bolezni. Prav tako lahko zatira škodljive insekte, kot so gosenice in polži.

Ste že poizkusili ta slasten recept? Preberite, kako se pripravi Špinačna solata z jagodami.

jagode dobri sosedi
Foto: pixabay

Čeprav so zgoraj naštete rastline dobre sosede jagodam, je pomembno upoštevati tudi pravila kolobarjenja na vašem vrtu. Vsako leto morate pravilno načrtovati kaj in kdaj boste na vaš vrt posadili. Nikoli ne sadite enakih rastlin na istem mestu več let zapored, saj lahko to vodi do izčrpanja tal in povečanja tveganja za bolezni.

Kateri so slabi sosedi, ki jih jagode ne marajo?

Če smo prej govorili o dobrih sosedih, je prav, da se spomnimo tudi na slabe sosede. Nekatere rastline niso primerne sosede za jagode. Med slednje spadajo paradižniki, paprike in krompir, saj jih pogosto napadajo podobne bolezni in škodljivci, ki lahko hitro uničijo vaš pridelek.

S pravilno kombinacijo rastlin na vašem vrtu lahko ustvarite zdrav in rodoviten pridelek, hkrati pa bo del vrta, poln slastnih jagod tudi privlačen za oko in seveda koristen za okolje.

Preberite tudi: Marec je tu in narava je oživela: Katera so najbolj nujna vrtna opravila?

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: