Neodgovorni Slovenci? Policisti v dveh tednih ujeli kar 653 alkoholiziranih voznikov!

Slovenski policisti so med 17. in 30. junijem 2024 policisti izvajali vseslovensko akcijo. Preverjali so, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi.

Alkotest: 653 alkoholiziranih voznikov

Rezultati so bili vse prej kot idealni. V tem času je bilo odrejenih 19.736 alkotestov, od tega je bilo 444 pozitivnih do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in 209 nad 0,52 mg/l. Policisti so po vsej državi odredili tudi 34 strokovnih pregledov na droge.

Pridržanih je bilo 24 voznikov, v 147 primerih pa so policisti odstopili od pridržanja. Začasno je bilo odvzetih tudi 522 vozniških dovoljenj.

alkotest policija
Foto: policija.si

Del evropske akcije Alkohol in droge

Šlo je za nadzor v okviru vseevropske akcija Alkohol in droge, ki jo je koordinirala evropska mreža prometnih policij Roadpol. Akcija je sovpadla tudi z nacionalno akcijo Droge, ki jo je vodila Javna agencija RS za varnost prometa.

Neustrezno psihofizično stanje voznikov ima še vedno najpomembnejši posredni vpliv na nastanek prometnih nesreč, saj je približno desetina prometnih nesreč povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola.

Droge so tako, kot alkohol PREPOVEDANE

Na policiji so ob tem še povedali: “V zadnjih letih pa se policisti vse večkrat srečujemo tudi z vozniki, ki povzročijo prometne nesreče pod vplivom prepovedanih droge ali drugih psihoaktivnih snovi. Poleg preverjanja vožnje pod vplivom alkohola smo v zadnji akciji zato povečali tudi nadzor nad ugotavljanjem vožnje pod vplivom prepovedanih drog.”

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: