Hmeljarji na udaru: Kmetom tuji delavci ne smejo pomagati!

Hmeljarji so na udaru, saj je z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano danes prišlo obvestilo, da kmetom tuji delavci trenutno ne smejo pomagati pri kmečkih opravilih.

Slovenski kmetje lahko tako zaenkrat delovno silo trenutno iščejo le med prebivalci Republike Slovenije. Največ težav imajo v tem trenutku kmetje iz Savinjske regije, kjer so številni nasadi hmelja. Do sedaj so hmeljarji veliko delavcev najeli iz tujine, a trenutno zaradi epidemije koronavirusa to ni mogoče. Letos napovedana pomoč delavcev iz Romunije, ki naj bi prišli v naslednjih dneh na hmeljišča v Slovenijo, se namreč zaradi krize in varovanja javnega zdravja ne bo mogla uresničiti.

hmeljarstvo
Foto: pixabay

Ravno v teh dneh poteka urejanje infrastrukture za rast hmelja, kar je ključno za pridelavo letošnje letine.

Hmeljarji so imeli sicer namero in dogovore za prihod delavcev iz Romunije že podpisane. So pa trenutno vsi postopki prihoda zaradi varovanja javnega zdravja prebivalcev Slovenije s strani državnih organov preklicani. Za vse osebe bi bila namreč potrebna minimalno 14-dnevna karantena in testiranja. To pa zdaj ni mogoče izvesti v želenem obsegu.

Ministrstvo išče rešitve

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zato težavo v kmetijstvu, ki je nastala zaradi onemogočenega prihoda tujih sezonskih delavcev, intenzivno rešuje. Zato z ministrstva sporočajo: “Vzpostavili smo komunikacijo s študentskimi servisi za pomoč študentov. Prav tako smo vzpostavili stike z Zavodom RS za zaposlovanjem za aktivacijo brezposelnih oseb. Na ministrstvu se sočasno usklajujemo tudi s pristojnimi resorji za ureditev vseh potrebnih podlag, da bi se v začasno delo v kmetijstvu lahko vključili vsi državljani, ki bi to želeli ter jim možnosti in čas to tudi dopušča (študenti, upokojenci, delavci, ki so na čakanju itd.)”

Tudi za vse prebivalce Slovenije, ki se bodo lahko (in želeli) vključiti v tovrstna kmečka dela, bodo veljala najvišja varnostna pravila. Več informacij o rešitvah na tem področju bo znanih v petek.

Preberite tudi: Ekološko vrtnarjenje: To so najkoristnejši napotki 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: