Zimske pnevmatike: Kakšne avtomobilske gume izbrati?

Prišel je čas, ko bo treba menjati zimske pnevmatike. Kakšne avtomobilske gume kupiti, da se boste varno vozili in ali morda razmišljate, da bi kupili kar celoletne pnevmatike? Predstavljamo vam najboljše možnosti.

Čas je, da na avto namestite nove zimske pnevmatike

15. november je skrajni rok za menjavo letnih pnevmatik. Slednje naj bi na vašem vozilu zamenjale zimske pnevmatike, vse pogosteje pa se Slovenci raje odločajo za celoletne pnevmatike. Svetujemo vam, da gume za vašega jeklenega konjička kupite s tehtnim premislekom. Najprej se morate zavedati, da so prav zimske pnevmatike, oziroma gume na splošno edini stik vašega avtomobila s podlago. Ključnega pomena je, da so gume na vašem avtomobilu kvalitetne, kar pa gotovo ne bo poceni.

Poceni zimske gume niso najboljša izbira

Zimske gume lahko kupite v izjemnem cenovnem razponu. Zlato pravilo pri tem je, da upoštevate neodvisni test pnevmatik, ki vam vsako leto predstavi, katera pnevmatika se je na cesti najbolje obnašala. Ob tem imejte v mislih, da testi pnevmatik niso bili delani na vseh mogočih kombinacijah dimenzij pnevmatik, pač pa samo na najbolj standardnih dimenzijah. To pomeni, da se vozne lastnosti lahko kljub temu vedno nekoliko razlikujejo.

Seveda pa je jasno, da najcenejše gume ne bodo nikoli tako kakovostno izdelane, kot pnevmatike višjega cenovnega razreda. Zelo pomembno vlogo pri pnevmatiki igra tako kakovost surovine, iz katere je guma narejena. Poleg tega pa je pomembno tudi, kakšen je vzorec profila vaše pnevmatike, s tem povezano pa je odnašanje vode, oziroma snega izpod koles avtomobila.

test najboljše zimske pnevmatike 2023
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Kakšne zimske pnevmatike sploh potrebujete?

Preden se odločite za nakup zimskih pnevmatik, morate razmisliti o specifičnih potrebah vašega vozila. Pomembno je, da upoštevate naslednje dejavnike:

  • Vrsta vozila: Pred nakupom zimskih pnevmatik morate upoštevati, kakšno vozilo vozite. Razlika je namreč, ali kupujete zimske pnevmatike za športni avtomobil, SUV ali karavana. Vsako vozilo ima svoje specifične zahteve glede pnevmatik, poleg tega pa je pomembno tudi, kakšne pnevmatike zahteva proizvajalec.
  • Podnebje: Na Obali boste kupovali drugačne zimske gume, kot na Gorenjskem. Če živite na območju z blagimi zimami, bodo zadostovale že pnevmatike M+S, medtem ko boste v hladnejših in bolj snežnih področjih Slovenije potrebovali pnevmatike z oznako 3PMSF, oziroma pnevmatike, ki imajo narisano snežinko.
  • Vrsta vožnje: Ali večinoma vozite po mestu, ali se veliko vozite po podeželju? Razmislite o tem, ali potrebujete pnevmatike za mestno vožnjo ali terenske pnevmatike, kjer je teren veliko bolj zahteven in vas avtomobil ne sme nikoli pustiti na cedilu.

Razlike med različnimi vrstami zimskih pnevmatik

Obstajajo različne vrste zimskih pnevmatik, od katerih vsaka je zasnovana za specifične razmere in potrebe:

  • Zimske pnevmatike M+S (Mud and Snow): To so osnovne zimske pnevmatike, ki nudijo boljši oprijem na zasneženih cestah. Primerne so za zmerno zimske razmere, vendar niso najboljše za ekstremne pogoje.
  • Pnevmatike s 3PMSF (3 Peak Mountain Snowflake): Te pnevmatike imajo vgravirano snežinko na bočnici in so zasnovane za vožnjo v hladnih in zasneženih razmerah. Ponujajo boljši oprijem in krajšo zavorno pot na snegu.
  • SUV – terenske zimske pnevmatike: Če vozite SUV ali terensko vozilo, boste morali razmišljati o specializiranih zimskih pnevmatikah, ki so prilagojene večjim vozilom in terenski vožnji. Poleg tega pa tudi proizvajalci zahtevajo posebne SUV pnevmatike, ki zdržijo večjo maso SUV in terenskih vozil.

Zimske gume: Pravilna namestitev in vzdrževanje

Ko izberete prave zimske pnevmatike, je pomembno, da jih pravilno namestite in vzdržujete. Preverite pritisk v pnevmatikah redno, saj se zračni tlak lahko v mrzlih razmerah hitro spremeni. Prav tako je ključno, da upoštevate hitrostne omejitve in varnostne ukrepe v zimskih razmerah.

Test 2023 je pokazal, katere zimske pnevmatike so najboljše

Oprijem na snegu

ocena vožnje na snegu
Čas odzivnosti – zimske pnevmatike na snežni podlagi: Vir: tyrereviews.com

Zaviranje na mokri cesti

test zimske pnevmatike 2023
Čas odzivnost avtomobila na mokri podlagi. (80 – 5 km/h) Vir: tyrereviews.com

Zaviranje na suhi cesti

zaviranje na suhi podlagi
Zaviranje na suhi cesti (100 – 5 km/h). Vir: tyrereviews.com

Subjektivna ocena udobja v vožnji pnevmatik, ki so opravile test 2023

najboljše zimske gume 2023
Ocene udobja v vožnji (do 100 točk). Vir: tyrereviews.com

Izbira pravih zimskih pnevmatik je ključna za varno vožnjo v zimskih razmerah. Razmislite o potrebah vašega vozila, lokalnem podnebju in svojem proračunu ter se posvetujte s strokovnjakom, če niste prepričani, katere pnevmatike izbrati. S pravilno izbiro in vzdrževanjem boste zagotovili, da boste varno potovali vse zimo.

Preberite tudi: Od 15. novembra je obvezna zimska oprema! Policija: Kazni do 1.000 evrov!

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: