Od jutri je obvezna zimska oprema! Policija: Kazni do 1.000 evrov!

Od 15. novembra dalje je za voznike jeklenih konjičkov obvezna zimska oprema. V kolikor zimskih pnevmatik nimate pa morate imeti v vozilu snežne verige.

Zimska oprema je za motorna in priklopna vozila v cestnem prometu po zakonu obvezna vse do 15. marca naslednje leto. Prav tako morate imeti zimsko opremo tudi v zimskih razmerah. Torej, če je sneg na cestišču pred 15. novembrom ali po 15. marcu.

Letošnja topla jesen je do tega trenutka botrovala temu, da številni vozniki svojih avtomobilov še niso “preobuli”. Vendar, pozor! Že zdaj je za vožnjo, tudi v nižjih predelih, lahko nevarna že kombinacija megle, dežja in nizkih temperatur, zaradi katere je površina cestišča spolzka ali celo zaledeni.

Kakšna je obvezna zimska oprema

Zakonsko predpisan minimalen profil zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj 3 mm. Poleg tega morate redno preverjati tlak v pnevmatikah. Policisti priporočajo, da to storite vsaj enkrat mesečno.

Vozilo torej mora imeti štiri zimske pnevmatike. Če se kljub temu odločite, da boste vozili z letnimi, potem morate imeti v prtljažniku snežne verige.

Policisti ob tem še dodajajo: “Policisti bomo od 15. novembra do 15. marca ob svojem rednem delu pri nadzoru cestnega prometa preverjali tudi opremljenost vozil s predpisano zimsko opremo.”

Sneg na cesti obvezna zimska oprema
Foto: VideoSvet

Koliko znašajo globe? 

  • Z globo 40 evrov se kaznuje za prekršek voznik, čigar motorno ali priklopno vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme. Kazen velja tudi za tiste, ki ravnjo v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig.
  • Z globo 200 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki ne očisti motornega ali priklopnega vozila tako, da ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi se lahko raztresale ali razlivale z njega. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da vozniku omogočajo normalno vidljivost.
  •  Z globo 300 evrov se kaznuje za prekršek voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah ne upošteva prometne signalizacije. To velja v primeru, ko signalizavija označuje zimske razmere, zaradi katerih je prepovedan ali omejen promet na določenem delu ceste.
  • Z globo 500 evrov in 5 kazenskimi točkami se kaznuje za prekršek voznik. To velja tudi v primeru, če vozilo nima predpisane opreme v prometu in se zaradi tega ustavi na cesti ali ovira promet.
  • Z globo 1.000 evrov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost (njihova odgovorna oseba z globo 120 evrov). Kazen velja v primeru, če vozilo pozimi ali v zimskih razmerah nima ustrezne zimske opreme. Prav takšna kazen znaša, če se zaradi neustrezne zimske opreme ustavi na cesti in ovira promet ter ob neupoštevanju prometne signalizacije, ki prepoveduje promet ali omejuje promet na določenem delu ceste.

Upoštevajte CPP in vozite varno tudi pozimi

Zakon o pravilih cestnega prometa v 29. členu določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah zimsko opremo. To velja pozimi med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta. Zimska oprema je obvezna tudi v zimskih razmerah. Torej,ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo. Tudi, ko je vozišče zaledenelo (ledena ploskev) ali poledenelo (poledica). Vozila morajo biti vozila opremljena s predpisano zimsko opremo.

Preberite tudi: Uporabni nasveti za vaš vsakdan

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: