Zdravstveni inšpektorat: Posredujte podatke o osebi, ki vam je pomagala pri porodu na domu!

V Facebook skupini Porod doma se je pojavil posnetek zaslona mlade mamice, ki je dobila poziv inšpektorata. Zdravstveni inšpektorat je porodnici, ki je rodila doma, poslala poziv za posredovanje podatkov o osebi, ki je pomagala pri porodu.

Zdravstveni inšpektorat je na podlagi prijave s strani Ministrstva za zdravje pozval mlado mamico k posredovanju podatkov. Porodi na domu so namreč po odloku, sprejetem 31. marca 2020, prepovedani.

porod na domu

Porodi na domu so prepovedani

V drugem členu odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 v tretji alineji izrecno piše: “Prekine se izvajanje načrtovanih porodov na domu.” Gre za objavo v Uradnem listu RS št. 40/20. Ob tem so na naše novinarsko vprašanje odgovorili: “Zdravstveni inšpektorat kot edini inšpektorat, pristojen za nadzor nad vsemi odloki vlade in odredbami ministra za zdravje, ki so bile na podlagi Zakona  nalezljivih boleznih izdan zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19, nadzira in prioritetno obravnava vse prijave v zvezi s kršitvami navedenih predpisov. Postopek smo dolžni izvesti po uradni dolžnosti.”

Nadzor je bil torej narejen na podlagi prijave, niso pa nam zaupali, ali je postopek še v teku ter ali je bila izrečena kakršnakoli sankcija. Pri tem so nam s strani Zdravstvenega inšpektorata še zapisali, da gre lahko pri tem tudi za delo na črno. Pogoj za izvajanje te naloge je namreč veljavna licenca za opravljanje poklica. Torej diplomirana medicinska sestra oz. diplomirana babica/babičar. Licence podeljuje ustrezno združenje oziroma zbornica; ni pa licence mogoče enačiti z dovoljenjem, ki ga je za opravljanje zdravstvene dejavnosti tudi na področju babiške nege dolžan izdati pristojni resorni upravni organ.

Zapisali so še, da uradnih podatkov o tem, da bi se število porodov na domu kljub izdani napotnici za porod v zdravstvenem zavodu (porodnišnico) v zadnjem času povečalo zaradi strahu pred COVID-19, nimajo.

Preberite tudi: Po novem bo pri porodu spet lahko prisoten spremljevalec 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •