Po novem bo pri porodu spet lahko prisoten spremljevalec

Zaradi pandemije koronavirusa je v zadnjih tednih veljala prepoved prisotnosti spremljevalca pri porodu. Zaradi rahljanja ukrepov bo od srede spet lahko pri porodu prisoten spremljevalec.

Strokovna svetovalna skupina ministra za zdravje razširjen strokovni kolegij za ginekologijo in porodništvo so omilili varnostne ukrepe v porodnišnicah. Od srede, 29. aprila je namreč sproščen ukrep začasne prepovedi prisotnosti spremljevalca pri porodu. Sprostitev ukrepa velja v vseh slovenskih porodnišnicah. Teh je v Sloveniji štirinajst.

spremljevalec pri porodu
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Predstojniki porodnišnic so morali morali zato zagotoviti in izvajati vse predlagane varnostne standarde. Na podlagi poročila sestanka bo tako mogoča prisotnost spremljevalca pri porodu ob zagotovitvi kar dvanajstih pogojev.

Pri porodu bo lahko prisoten samo en zdrav spremljevalec

Porodnice bo lahko pri porodu spremljal le en zdrav spremljevalec ali spremljevalka po izbiri porodnice, a bo le ta oseba morala biti popolnoma zdrava ter brez kakršnihkoli sumljivih epiremioloških anamnez. Prav tako ne bo smela biti pri porodu prisotna oseba, ki je bila pozitivna na test Covid-19.

Prav tako pri porodu ne bo smel biti prisoten spremljevalec, če je bila ali je porodnica pozitivna na Covid-19, ali če kaže znake, ki nakazujejo na morebitno prisotnost virusa.

V vseh porodnišnicah bo moral biti tudi ves čas zagotovljen pogoj, da je med prisotnimi osebami mogoča socialna distanca 1,5 metra. Tako kot vsi zaposleni pa bo moral imeti tudi spremljevalec, oziroma spremljevalka ustrezno varovalno opremo. Med varovalno opremo se tako šteje zaščitni plašč, prevleka za obuvala ter kirurška maska, ki jo je obvezno potrebno zamenjati vsaki dve uri.

Ob tem na Ministrstvu za zdravje opozarjajo, da so to trenutna priporočila ter dodajajo: “Potrebno pa se je tudi zavedati, da se priporočila za prisotnost spremljevalca pri porodu lahko spremenijo glede na epidemiološke razmere.”

Preberite tudi: Ivan Gale na Facebooku objavil elektronsko sporočilo Janezu Janši 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: