V lekarnah zmanjkalo zdravila proti tesnobi in depresiji Helex

V lekarnah po Sloveniji se borijo s pomanjkanjem zdravila proti tesnobi in depresiji Helex. Povpraševanje, predvsem pa večje potrebe po Helex zdravilu so privedle do pomanjkanja zalog, so zapisali na spletnem portalu Žurnal24.

tablete
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Zdravila Helex zmanjkalo že pred novim letom

Vsakoletni podatki kažejo, da se v mesecu decembru vsako leto znatno poveča povpraševanje po pomirjevalu Helex. Omenjeno zdravilo sicer lahko dobijo pacienti le na recept, a je bila kot kaže potreba in povpraševanje večje od možnosti proizvodnje. Helex sicer proizvaja slovensko farmacevtsko podjetje Krka.

Kot je znano, je zmanjkalo predvsem tablet z nižjim odmerkom (0,25 mg). Zaradi tega morajo pacienti ponovno do svojega zdravnika, ki jim bo napisal nov recept z višjim odmerkom, naloga pacientov pa bo, da bodo tableto morali prepoloviti, oziroma zdrobiti na več enakomernih delov.

O primernosti zdravila za uporabo pri posameznem bolniku lahko presoja le zdravnik. Dodatne informacije dobite pri svojem zdravniku ali farmacevtu, so zapisali na spletni strani farmacevtskega podjetja Krka.

Preberite tudi: Depresija – kakšni so simptomi? 

Ali se tolažite s tem, da bo depresija minila sama od sebe? Najverjetneje ne! Pri milejši obliki te bolezni je sicer mogoče, da se bolezen umiri, vendar je to načeloma le začasno. Velika večina posameznikov, ki so zboleli za depresijo pa potrebuje resno strokovno obravnavo, saj lahko v nasprotnem primeru depresija lahko traja več let, ali kar celo življenje.

Poleg tega pa ni zanemarljiv in celo zaskrbljujoč podatek, da je depresija postala velika težava modernega časa. Predvsem moški se namreč veliko težje odločijo, da bodo poiskali strokovno pomoč kot ženske, zato je med predstavniki “močnejšega spola” precej več samomorov.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: