Kmetujete? V Sloveniji prepovedali več vrst pesticidov!

V Sloveniji bomo kot kaže sledili trendom Evropske Unije, saj s 16. januarjem zakonodaja prepoveduje uporabo več vrst pesticidov. Prepovedane snovi so klorpirifos in klorpirifos-metil, ki jih v Sloveniji lahko najdemo v treh pripravkih.

traktor
Foto: pixabay

V Republiki Sloveniji so trenutno registrirana tri fitofarmacevtska sredstva, ki vsebujejo aktivno snov klorpirifos-metil, in sicer Redlan 22 EC, Pyrinex M22 in Daskor 440. Omenjene substance imajo ugotovitvah Evropske agencije za varnost hrane negativne genotoksične in nevrološke učinke, pri čemer pa najnižjih vrednosti, ki jim je oseba še lahko varno izpostavljena, ni mogoče določiti.

Pristojni organ bo tako s 16. januarjem preklical registracije omenjenih fitofarmacevtskih sredstev. Promet in uporaba fitofarmacevtskih sredstev, ki vsebujejo aktivno snov klorpirifos-metil, s tem ukrepom v rasni sezoni 2020, ne bosta več dovoljeni, so zapisali v sporočilu za javnost na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kaj sta klorpirifos in klorpirifos – metil

Klorpirifos – metil in klorpirifos sta namenjena je zatiranju škodljivcev v vinogradih in na drugih pridelkih. Na žuželke dotikalno, želodčno in preko dihalnih organov. Po poročanju strokovnjakov naj bi se sicer v rastlinah in okolju se hitro razgradil.

Kljub temu pa so analize strokovnjakov, ki so preverjali škodljive posledice teh pesticidov, zastrašujoče. Pri najmlajših otrocih naj bi namreč ti pesticidi domnevno povzročali motnje v razvoju možganov.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: