Depresija – kakšni so simptomi?

Depresija je ena najpogostejših duševnih motenj moderne dobe. Čeprav je številnim o bolezni neprijetno govoriti pa se moramo zavedati, da depresija lahko prizadene moške in ženske v vseh starostnih obdobjih. Simptome depresije je velikokrat težko prepoznati, a je izrednega pomena temeljito zdravljenje bolezni, saj običajno duševno stanje dolgoročno poslabšuje pogosto vodi tudi v samomor.

Strokovnjaki in številke opozarjajo, da je za depresijo zbolela že vsaka 6 oseba.

depresija simptomi in vzroki
Depresija je velika težava modernega časa. Moški se veliko težje odločijo, da bodo poiskali strokovno pomoč, zato je med njimi precej več samomorov. Foto: pixabay (simbolična fotografija)

Na Inštitutu za javno zdravje opozarjajo, da je depresija poleg tesnobnosti, najpogosteje zabeležena duševna motnja, ki jo obravnavajo zdravniki v ambulantah. Ob tem dodajajo, da: “Kadar zbolimo za depresijo, se v delu možganov, ki uravnava razpoloženje, poruši ravnovesje kemičnih prenašalcev, ki v možganih prenašajo sporočila med celicami.” Moramo se zavedati, da k depresiji vodi več dejavnikov, oziroma so vzroki za bolezen lahko zelo različni. Razlog je lahko izguba službe, smrt bližnje osebe, osamljenost, ki je veliko bolj izrazita v zimskem času, predhodne kronične bolezni. Pri tem moramo poudariti, da je zgoraj navedenih le nekaj splošnih vzrokov, ki imajo lahko za posledico to izredno neprijetno bolezen.

Kako odkriti simptome depresije?

Najprej se moramo zavedati, da se depresija pojavlja postopoma, ne zgodi se “čez noč”. Zato jo sprva izredno težko opazimo. O prvih znakih depresije govorimo takrat, ko se posamezniki začnejo umikati v samoto, umikanje pred zunanjim svetom, ki pride do joka brez vidnega razloga, poležavanja, opuščanja skrbi zase, nespečnosti z zgodnjim prebujanjem, pa tudi, ko pride do upada želje po spolnosti, do motnje spomina in pozornosti, pravijo na spletni strani NIJZ-ja.

Veliko več možnosti je, da bo za depresijo zbolela ženska kot moški. Po zadnjih podatkih je med obolelimi približno tretjina moških in dve tretjini žensk.

depresija simptomi
Prvi korak do uspešnega zdravljenja je obisk zdravnika, ki lahko izključi možnost pojava simptomov zaradi drugih bolezni in tako postavi pravilno diagnozo depresije. Foto: pixabay (simbolična fotografija)

Ali bo depresija minila sama od sebe?

Najverjetneje ne! Pri milejši obliki te bolezni je sicer mogoče, da se bolezen umiri, vendar je to načeloma le začasno. Velika večina posameznikov, ki so zboleli za depresijo pa potrebuje resno strokovno obravnavo, saj lahko v nasprotnem primeru depresija lahko traja več let, ali kar celo življenje.

Več o zdravstvenih vsebinah si lahko preberete tudi tukaj.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •