NASVETI: To so pasti spletnih nakupov

Pasti spletnih nakupov je iz dneva v dan več. Nasveti, ki jih je pripravil Evropski potrošniški center pa so izjemno koristni. To, kar boste prebrali v naslednjih vrsticah, so najkoristnejši napotki za varne spletne nakupe.

dostava
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Prejeli smo poškodovano pošiljko

Prejeti paket skrbno preglejte že preden ga odprete. Morebitne poškodbe na embalaži lahko pomenijo tudi poškodovan izdelek. Pri pogodbah, kjer prodajalec odpremi blago potrošniku, se tveganje izgube ali poškodovanja blaga prenese na potrošnika, ko potrošnik (ali tretja oseba, ki jo določi potrošnik) blago fizično prevzame.

GARANCIJA ZA SPLETNE NAKUPE: Če prejeto blago ni skladno s pogodbo, imajo potrošniki, ne glede na to v kateri državi EU kupijo blago, pravico do najmanj njegovega popravila ali zamenjave, če je to nemogoče ali je nesorazmerno, pa do delnega ali celotnega vračila kupnine.

Preberite tudi: Trendi za letošnja novoletna drevesca

Dostavljalec je paket pustil pred vrati?!

“Če dostavljavec ravna tako in se paket izgubi, je odgovoren prodajalec, ki mora potrošniku povrniti stroške nakupa. To ne velja, če ste se z dostavno službo dogovorili, da paket lahko pusti na določenem mestu, na primer v garaži.”, pravijo v Evropskem potrošniškem centru.

Ali lahko vrnemo prejeto blago? Seveda!

Blago mora biti varno zapakirano. Najbolje je uporabiti originalno embalažo, vendar to ni nujno. Prepričati se morate tudi, da bo blago poslano na pravi naslov. V nekaterih primerih naslov za vračilo ni enak naslovu, s katerega je bil paket poslan. Če dvomite, vprašajte prodajalca.

Ne samo pri vračanju blaga, pomembno je tudi, da se zavedamo svojih pravic in dolžnosti pri nakupu, oziroma sprejemu blaga. Ne glede na to, ali ste prevzeli svoj paket, ali tistega, ki ga je naročil vaš sosed. Zakaj govorimo o sosedih? Ker se večkrat zgodi, da nas prosijo za prevzem njihovih pošiljk. Le teh niste dolžni sprejeti, če pa se odločite, da boste to storili, morate na paket skrbno paziti. Ne smete ga odpreti, uporabiti njegove vsebine ali ga preprosto pustiti pred sosedovimi vrati.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: