Tovarna robotov Yaskawa širi proizvodnjo v Sloveniji

Tovarna robotov Yaskawa je v Sloveniji pred nekaj leti odprla svojo prvo tovarno. Kočevje je s tem postalo bogatejše za industrijsko panogo, ki se v svetu širi z bliskovito hitrostjo.

Minister Počivalšek je ob tem poudaril, da so investicije Yaskave v Sloveniji “dokaz, da na gospodarskem ministrstvu dosegamo konkretne cilje na področju internacionalizacije slovenskega gospodarstva in privabljanja tujih investicij.”

Ob tem je poudaril pomen tovrstnih investicij tako za lokalno okolje kot za Slovenijo“Investicije podjetja Yaskawa prinašajo delovna mesta za Kočevje. Tu je trenutno 71 zaposlenih, do konca leta 2022 bo Yaskawa ustvarila 155  novih delovnih mest. To je za občino Kočevje, ki se je doslej soočala s 25 % brezposelnostjo, zelo pomembno.” S sodelovanjem Yaskawe in izobraževalnega sistema so po 17 letih v Kočevju ponovno odprli izobraževalni program strojnega tehnika, za katerega je veliko zanimanja. S tem ustvarjamo konkretne priložnosti za mlade in visoko izobražene ljudi in ustvarjamo kader po meri trga. Več o širitvi v Sloveniji si lahko preberete tukaj.


Foto: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo

Odpirajo se nova delovna mesta

Današnji podpis pogodbe za nakup zemljišča za novo proizvodno halo elektromotorjev in elektronskih komponent pomeni nov korak tako za podjetje, občino kot državo. Podjetje Yaskawa namerava v drugi fazi investirati dodatnih 20-30 mio evrov. Predvidena investicija naj bi ustvarila še dodatnih 200 do 250 novih delovnih mest.

Trgovinska menjava med Japonsko in Slovenijo je lani znašala dobrih 220 milijonov EUR

Trgovinska menjava med Japonsko in Slovenijo je lani znašala dobrih 220 milijonov EUR (+ 1,6 % glede na leto 2017), od tega smo izvozili 128 milijonov EUR (- 8 %) ter uvozili 92 milijonov EUR (+ 9,4 %). Slovenska podjetja so imela na Japonskem za 1,3 milijona EUR naložb (+ 18 %). Japonskih naložb v Sloveniji pa je bilo za 41 milijonov EUR (- 36 %) glede na državo investitorja oz. kar 340 milijonov EUR glede na izvorno državo lastništva.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •