Smrtnost zaradi (in s) kovidom je trenutno 2,85 odstotna

Število pozitivnih na novi koronavirus po vsem svetu strmo raste. Prav tako število obolelih zaradi omenjenega virusa. Smrtnost zaradi kovida in s kovidom – kar je razlika – pa je v svetovnem merilu trenutno 2,85 odstotna.

Na svetu je bilo po najnovejših podatkih skupno do sedaj okuženih (oziroma pozitivnih na test koronavirusa) 37,8 milijona oseb. Skupno število smrtnih žrtev s koronavirusom oziroma zaradi koronavirusa, česar ne moremo z gotovostjo trditi, pa je v začetku oktobra preseglo milijon ljudi in je trenutno zabeleženo število smrti naraslo na 1,08 milijona. Po matematičnem izračunu tako trenutni odstotek smrtnosti znaša 2,85 %.

V Sloveniji smo zabeležili 8.832 pozitivnih testov

Pri nas smo od začetka pandemije novega koronavirusa do danes zabeležili nekaj manj kot devet tisoč pozitivnih testov na novi koronavirus. Natančna številka se je trenutno ustavila pri 8.832 pozitivnih testih, zabeležili pa smo tudi že 169 smrti z, oziroma zaradi koronavirusa. Odstotek smrtnosti tako trenutno znaša 1,91 %.

Primanjkovanje zdravstvenega osebja

V Sloveniji je trenutno zdravstveno stanje veliko bolj resno, kot je bilo v preteklih mesecih, ko skoraj ni bilo novih okužb s koronavirusom. Zato je začelo po poročanju vlade in strokovnih služb, primanjkovati zdravstvenega osebja.

Tudi na Švedskem število okuženih narašča, število smrti pa je praktično 0

Švedska je bila za razliko od preostalih evropskih držav v prvem valu koronavirusa drugače vodena. Ljudje niso imeli tako strogih restrikcij, kot smo jih imeli pri nas, prav tako niso zapisali države in niso potrebovali zaščitnih mask. Skupno število pozitivnih testov na novi koronavirus je sicer do danes doseglo število 97.532, število smrti pa se je trenutno ustavilo pri številki 5.892.

švedska koronavirus
Foto: posnetek zaslona

Odstotek smrtnosti je sicer na Švedskem občutno višji, kar 6,04 %, vendar pa v drugem valu praktično ne beležijo novih smrtnih žrtev.

Preberite tudi: Elena Sofia Seničar: Iz kome pomagala zbuditi že več ljudi! 

Kakšne so lahko napake pri opravljenih testih?

Test je lahko kljub okužbi negativen iz več razlogov. To se lahko zgodi zaradi nezanesljivega testa, morda so jim bris vzeli prehitro ali prepozno med potekom bolezni, ko je pacient izločal manj virusov, morda bris ni bil opravljen pravilno … Test je lahko lažno negativen iz veliko razlogov.

Vir: rtvslo.si – 8. april 2020
Facebook komentarji
Delite s prijatelji: