Raziskava: Korona na telefonih in denarju preživi do 28 dni!

Raziskave novega koronavirusa so pokazale, da je virus še kako vzdržljiv. Pri temperaturi 20 stopinj in na gladkih površinah, kot je mobilni telefon, naj bi koronavirus preživel celo do 28 dni!

Avstralska državna znanstvena agencija CSIRO je izvedla raziskavo o koronavirusu, preko katere so ugotavljali, kako dolgo virus preživi na različnih površinah. Ugotovitve raziskovalcev kažejo na to, da lahko virus na ekranu mobilnega telefona, na bankovcih pa tudi na nerjavečem jeklu preživi kar do 28 dni. Ob tem je potrebno upoštevati tudi idealno okolje za tako dolgo obstojnost virusa.

Predpogoja sta tema in mraz

Virus po ugotovitvah avstralskih raziskovalcev preživi tako dolgo le v temnem in hladnem prostoru. Glede na to, da smo že globoko zakorakali v jesen, čemur sledi še dolga in (relativno) mrzla zima, moramo dognanja strokovnjakov vzeti skrajno resno.

koronavirus telefon
Foto: pixabay

Pretekle raziskave s popolnoma drugačnimi rezultati

Tovrstne raziskave so strokovnjaki izvajali že spomladi. Na podlagi prejšnjih laboratorijskih raziskav je koronavirus preživel na bankovcih in steklu dva do tri dni, približno šest dni pa je virus preživel na plastiki in nerjavnem jeklu.

Nova študija avstralskih strokovnjakov je torej popolnoma kontradiktorna prejšnjim. Pokazala je namreč izjemno odpornost virusa. Na gladkih površinah, kot so zasloni mobilnih telefonov, plastika in bankovci, po dognanjih avstralskih raziskovalcev preživi do 28 dni pri temperaturi 20 stopinj Celzija, kar je približno sobna temperatura. Virus, ki v enakih okoliščinah povzroča gripo, lahko preživi 17 dni.

Preberite tudi: Razkuževanje rok ni dovolj! Razkužite prostore z vodikovim peroksidom! 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: