Slovenijo stresel potres 3,3 stopnje po Rihterju

Potresni sunek je danes popoldan stresel Slovenijo. 

potres
Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Seizmografi so danes, v petek ob 18.16 zabeležili potresni sunek, magnitude 3,3. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 39 kilometrov zahodno od Ljubljane, oz. 9 kilometrov južneje od Idrije.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici. Po prvih podatkih so tresenje tal čutili prebivalci večjega dela Slovenije, sporoča urad za seizmologijo pri Arsu.

Preberite tudi: Ekološko vrtnarjenje: To so najkoristnejši napotki

Na Hrvaškem še vedno poteka sanacija

Na Hrvaškem so imeli potres 5,3 stopnje po Rihterjevi lestvici 22. marca 2020. Sanacija številnih močno poškodovanih stavb še vedno poteka. V prvih 24 urah po prvem potresu je bilo v Zagrebu še 57 popotresnih sunkov. Med njimi je bilo v naslednjih dnehtudi več popotresnih sunkov, ki smo jih čutili v Sloveniji.

Potres, ki je pustil trajne posledice na številnih stavbah na Hrvaškem je nekaj škode povzročil na Štajerskem. V Mariboru se je odkrušil del betona na nosilcih dvojnega mostu čez reko Dravo. Most je kljub manjši škodi še vedno v dobrem stanju in njegova statika (zaenkrat) ni ogrožena.

Pogled na Zagreb po potresu iz zraka.

Poleg stanovanjskih hiš je bila poškodovana tudi stavba sabora v Zagrebu in dve Cerkvi. Z zvonika ene od cerkva pravkar odstranjujejo poškodovane kamnite bloke, ki bi lahko ob manjših popotresnih sunkih ali močnejšem vetru sami odpadli. Medtem pa morajo statiki paziti tudi na statiko stavb na katerih poteka sanacija.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: