Katera je najboljša vrtna kosilnica za vašo zelenico?

Da bo zelenica na vašem vrtu lepa, je veliko odvisno od lege, kakovosti zemlje in gnojenja. Velik vpliv na lepo popolno zelenico pa ima tudi vrtna kosilnica.

Zelena barva pomirja in pogled na čudovito zelenico bo definitivno vaš ponos. Pomembno je, da bo trata ne samo lepa na pogled, pač pa tudi dovolj trpežna za otroško igro, vsakodnevno hojo ali piknik.

Primerna vrtna kosilnica za vašo travnato površino

Med najsrečnejše lastnike zelenic brez dvoma spadate tisti, ki imate ravno površino, brez naklona. Na takšni zelenici bo užival tako vrtni traktor, kot tudi navadna vrtna kosilnica ali samohodna vrtna kosilnica. Vedno bolj popularna je tudi robotska kosilnica, zaradi katere boste lahko praktično pozabili, kaj pomeni kositi travo. Robotska kosilnica bo namreč največ dela opravila sama. Potrebno je le redno vzdrževanje.

Preberite tudi: Ekološko vrtnarjenje: To so najkoristnejši napotki 

Vrt ima naklon, kaj je najboljša izbira?

Večina Slovencev ima na vrtu vsaj del zelenice, kjer je naklon zelenice neizogiben in v času, ko je treba pokositi travo, tudi zelo moteč. Če je naklon prevelik, vrtni traktor na vašem vrtu ne bo prišel v poštev. V primeru, da vrtna kosilnica nima pogona, boste po koncu košnje zelo utrujeni. Kakšna je torej rešitev? Priporočamo vam izbiro samohodne vrtne kosilnice. Najpopularnejše so še vedno na bencinski pogon.

Simbolična fotografija. Foto: Pixabay

Vrtna kosilnica na električni pogon

V primeru, da je vaš vrt, oziroma zelenica zavzema manjšo površino, potem lahko razmišljate o vrtni kosilnici na električni pogon. Takšna kosilnica je primerna le za nekaj deset kvadratnih metrov travnate površine, saj je v primeru večje površine zelenice električni kabel bolj ovira, kot rešitev.

Pri prvi košnji naj bo vrtna kosilnica nastavljena višje, kot tekom sezone rasti

Prva pomladna košnja trave naj bo visoka. To pomeni, da kosimo na višini med 5 in 6 centimetri. S tem boste poskrbeli, da bo trata zdrava in močna, predvsem pa bi lahko s prenizko nastavljenimi rezili poškodovali mlade koreninice. Za lepši in bolj urejen videz vrtne zelenice je potrebno nekaj pozornosti nameniti tudi kosilnici, ki mora imeti ustrezno nabrušene nože. Pred začetkom košnje pa morate vedno preveriti tudi nivo olja v motorju.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: