STOP: Vlažilni robčki uničujejo kanalizacijske sisteme

Že pred pandemijo je bila na globalnem tržišču izjemno velika poraba vlažilnih robčkov. So zelo težko razgradljivi, zato imajo predvsem v Ameriki velike težave z zamašenostjo kanalizacijskih sistemov.

V času pandemije se je poraba vlažilnih robčkov zelo povečala. To samo po sebi ne bi predstavljalo prevelikega problema, če ne bi ljudje odrabljenih vlažilnih robčkov namesto v koše za smeti, metali v straniščne školjke. Čeprav v Sloveniji do sedaj s tem nismo imeli pretiranih težav, je čez lužo slika obratna.

Američani v zadnjem letu uporabili 50% več vlažilnih robčkov

Vlažilni robčki niso najbolj razgradljivi. Uporaba vlažilnih robčkov se je v Ameriki v zadnjem letu povečala za več kot 50 odstotkov. To povzroča težavo predvsem v kanalizacijskih sistemih, saj je količina vlažilnih robčkov, ki se ne razgrajujejo tako kot navaden toaletni papir, znatno večja, kot v preteklih letih.

Težava pa ni samo v vlažilnih robčkih. Sive lase delavcem, ki čistijo kanalizacijske sisteme, povzročajo tudi robčki, oziroma serviete, ki jih lahko kupimo v rolah in so v osnovi namenjene čiščenju površin.

Kot poročajo ameriški mediji, so imeli delavci težavo z zamašenostjo odtočnih sistemov zaradi vlažilnih robčkov že v preteklosti, v času pandemije pa so se težave na odtočnih sistemih le še povečale. Čiščenje kanalizacijskega omrežja je zato povečalo stroške za kar 75 odstotkov v primerjavi s stroški za čiščenje pred letom 2020.

vlažilni robčki
Foto: pixabay

Uvajanje novih pravil zaradi težav v kanalizacijskih sistemih

Zaradi vedno pogostejših težav z odtočnimi sistemi so zato v številnih državah v zadnjem letu že uvedli dodatne opozorilne table, kjer jasno piše, da je odlaganje uporabljenih vlažilnih robčkov v straniščne školjke strogo prepovedano.

Sprva so oblasti v Ameriki mislile, da se bo težava z odhodom ljudi na delo zmanjšala, a temu ni bilo tako. Ljudje si namreč večkrat čistijo, oziroma razkužujejo roke, svojo rutino pa zdaj prenašajo tudi na delovna mesta. Vse lepo in prav glede lastne higiene, a držati se bo treba pravil, pravijo delavci, ki se vsakodnevno borijo s tonami odpadnih robčkov.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: