Ste se kdaj vprašali, kako prepoznati pravi domači med? Vse prepogosto se zgodi, da smo potrošniki zavedeni. Pravi domači med se zelo razlikuje od umetno pridelanega medu, ki je izdelan iz sladkorja in barvil. Predvsem pa je domači med za razliko od umetnega zdrav in predvsem zdravilen.

Najbolje bi bilo, če bi imeli potrošniki kupiti med neposredno od lokalnega čebelarja. To je sicer odličen način, da si zagotovite, da izdelek izvira iz vašega lokalnega okolja, vendar vselej to ni mogoče storiti. Zato smo za vas pripravili nekaj smernic, s katerimi boste prepoznali, ali gre za naravni med.

kozarec naravni med
Foto: Pixabay

Obrnite kozarec, v katerem je med

Zdaj se boste najprej vprašali, zakaj obrniti kozarec medu na glavo? Odgovor je preprost. Pod pokrovčkom kozarca z medom je še nekaj zraku. Ko kozarec zasukate, se bo zračni mehurček pri pravem medu dvigal navpično, pri umetnem medu pa bo zračni mehurček potoval ob robu steklenega kozarca.

Mravlje ne marajo naravnega medu

Znano je, da mravlje ne marajo medu, zato se mu bodo v širokem loku izognile. Povsem drugače pa je pri industrijskem medu, ki je poln sladkorjev. Takšen med bodo tudi mravlje z veseljem pojedle. Pozimi boste takšen preizkus težko izvedli, lahko pa kakovost in izvor medu s tem poizkusom izvedete poleti.

Predlagano: Kako narediti preliv za solato iz jabolčnega kisa in medu?

žlica med
Foto: Pixabay

Preizkus kakovosti medu z vodo

V kozarec, ki ga predhodno napolnite z mrzlo vodo, dajte žlico medu. Naravni med se v hladni vodi ne bo nikoli stopil in bo v trenutku padel na dno kozarca. Pri tem je zelo pomembno, da opazujete tudi barvo, saj naravni domači med ne bo pustil nikakršne barve. Drugače je pri industrijskem medu, ki mu dodajajo barvila.

Med dajte na žlico in ga spustite

Dodaten poizkus, da preverite pristnost naravnega medu je test z žlico. Vzemite žlico medu in ga spustite z višine na krožnik, v skodelico ali na kos kruha. Naravni med bo mehko stekel dol, nato pa bo preostanek medu še nekaj časa neprekinjeno polzel z žlice. Pri naravnem medu se to vidi kot nekakšna neprekinjena nit. Za razliko od naravnega medu bo industrijski med kapljal z žlice v intervalih.

naravni domači med in kruh
Foto: Pixabay

Certifikati in oznake

V kolikor želite biti popolnoma prepričani o kakovosti medu, preverite certifikate in oznake, ki potrjujejo avtentičnost (slovenskega) medu. Čebelarji, ki so registrirani pri ustreznih organih, imajo certifikate, ki potrjujejo kakovost njihovega medu. S skrbnim opazovanjem teh smernic in tudi z informacijami lokalnih čebelarjev ste lahko prepričani, da uživate v pristnem in kakovostnem domačem medu, ki ne le, da zadovolji vaše brbončice, ampak tudi koristi vašemu zdravju.

Preberite tudi: Pomanjkanje vitamina D? To so živila, ki vsebujejo vitamin D!

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: