Pomanjkanje vitamina D? To so živila, ki vsebujejo vitamin D!

V jesensko-zimskem času se pri ljudeh pogosto pojavlja težava – pomanjkanje vitamina D, ki ga lahko v telo vnesete s številnimi živili. Vitamin D sicer v človeški koži nastaja, kadar je ta dovolj časa izpostavljena sončni svetlobi.

V človeško telo v povprečju vnesemo približno tri do štiri mikrograme vitamina D. Strokovnjaki poudarjajo, da je to bistveno premalo, saj ga zdravi odrasli potrebujejo vsaj 20 mikrogramov na dan.

Živila, ki vsebujejo vitamin D

Jajca – dostopna vedno in povsod

Praktično ni človeka, ki ne bi užival jajc. Nekateri jih uživajo redkeje, številni so nanje celo alergični. Mnogo pa je tistih, ki jedo jajca in do sedaj sploh niso vedeli, da s tem v telo vnašajo tudi za telo zelo pomemben vitamin D. Omenjeni vitamin se nahaja v jajčnem rumenjaku. Kljub vsemu pa z jajci ne smete pretiravati, saj rumenjak vsebuje kar nekaj holesterola.

jajca
Foto: pixabay

Mleko – skodelica za zdravje

Ko govorimo o mleku, ki vsebuje vitamin D, imamo v mislih predvsem kravje mleko. Riževo mleko, kokosovo mleko in mandljevo mleko običajno ne vsebujejo toliko vitamina D. Pri tem je pomembno dejstvo, da s termično obdelavo vitamina D ne izgubimo.

mleko
Foto: pixabay

Tuna – konzerva v vsakem domu

Lahko bi rekli, da je v skoraj vsakem slovenskem hladilniku vsaj ena konzerva tunine. Kdor obožuje ribe, običajno je tudi tuno. Ne smemo posploševati, a vendar … ni zanemarljiv podatek, da tudi poleg vitamina D vsebuje tudi Omega-3 maščobne kisline, bogate so tudi s kalijem, fosforjem, z beljakovinami ter vitaminom A.

tuna
Foto: pixabay

Pomaranče – tudi sadje vsebuje vitamin D

Če ste mislili, da vitamina D ne boste našli v sadju, se motite. Pomaranče vsebujejo vitamin D, zato vam priporočamo, da ožamete pomarančo ali dve na dan in s tem poskrbite za zadosten vnos vitamina D kot tudi številnih drugih vitaminov.

Foto: pixabay
Facebook komentarji
Delite s prijatelji: