Ste v STISKI? Spolno izkoriščanje in spolna zloraba OTROK morata biti sankcionirana!

Danes obeležujemo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. Ob tej priložnosti je ministrica mag. Lilijana Kozlovič spregovorila o spolni zlorabi otrok, ter rešitvah, ki jih pripravljamo na Ministrstvu za pravosodje.

Svet Evrope je Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo pred tremi leti razglasil prav na pobudo Slovenije, 18. novembra 2017.

Za uspešen boj proti spolnim zlorabam se moramo truditi vsi, tematike ne smemo tabuizirati, temveč se moramo o njej odkrito pogovarjati.

Ministrstvo za pravosodje je s projektom Hiša za otroke (Barnahus) aktivno pristopilo k ureditvi področja  zaščite otrok, žrtev spolnih zlorab. Glavni namen projekta, pri katerem  sodelujemo s številnimi mednarodnimi partnerji, strokovnjaki, predvsem pa s Svetom Evrope in Evropsko komisijo,  je usklajevanje sočasnih kazenskih preiskovalnih postopkov za zaščito otroka in podpora otrokom, ki so žrtve ali priče nasilja, v otroku prijaznem in varnem okolju.

Kam se lahko otroci obrnejo in obrnete po pomoč?

Po prijavi spolne zlorabe in drugih kaznivih dejanj bo v hiši potekal pogovor z otrokom, ki ga bo vodil ustrezno usposobljen preiskovalec. Otroku tako ne bo treba večkrat govoriti o spolni zlorabi, hkrati pa bo pogovor potekal v njemu prijaznem okolju, ne pa na sodišču. Na tak način želimo preprečiti ponovno viktimizacijo otroka, žrtve spolne zlorabe.

Preberite tudi: 40 MILIJONOV slik zlorabljenih otrok! Europol prosi za pomoč pri prepoznavanju!

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: