Junij – Katera vrtna opravila nas čakajo?

Junij je mesec, ko nas čakajo številna vrtna opravila. Dnevi so relativno vroči, posledica tega pa je tudi nevarnost suše, ki lahko prizadene naše rastline.

Bujna rast v zelenjavnem vrtu

Temperature so junija višje, zato je tudi rast rastlin hitrejša, kot v minulih mesecih, saj temperatura običajno tudi ponoči ne pade pod deset stopinj. V tem času v zelenjavnem vrtu presajamo sadike poznega zelja pa tudi ohrovta, pora, blitve, cvetače in zelene.

V juniju ni prepozno niti za sejanje solate. Brez težav lahko sejemo endivijo in radič, ki ga kasneje za boljšo rast seveda razredčimo. S tem bomo listom omogočili, da je bolje razvijejo in okrepijo. S tem se bodo okrepil tudi koreninski sistem.

Preverite bogato ponudbo izdelkov za dom, vrt in okolico v vrtnih centrih Eurogarden Dobrova pri Ljubljani in Krško ter preko spleta na eurogarden.eu.

delo na vrtu junij eurogarden
Večina vrtnin je v polni rasti. Rastline redno zalivamo in odstranjujemo nadležni plevel. Foto: Eurogarden.si
Oglasi

Številna vrtna opravila, ki jih prinaša mesec junij, lahko ob vremenu kot smo ga deležni letos, tudi zamujajo.

Veliko pozornosti v tem času na našem vrtu potrebuje tudi paradižnik. Potrebno je redno odstranjevanje poganjkov, da lahko hranila prehajajo v plodove. Poleg tega je potrebno paradižniku zagotoviti oporo s pomočjo palic, glavni poganjek pa privežemo k sami opori.

Poskrbeti moramo tudi za kumare in bučke. Tako enim kot drugim je priporočljivo po petem listu odščipniti vršiček. S tem spodbudimo rast rastline in njeno moč. Ko že govorimo o kumaricah, vam ob tem svetujemo, da jih v teh dneh osipavate. Poleg tega v juniju osipavamo tudi krompir, zelje in fižol.

vrtna opravila junij
Foto: Eurogarden.si

Bujna rast zeliščnega vrta

Meta v junijskih dneh poleg melise in bazilike ter drugih zelišč, zelo hitro raste. Ob tem bodite pozorni, da odstranjujete škodljivce, ki jih običajno v tem času ni malo. V kolikor zelišča gojite v okrasnih loncih na vašem vrtu ali na vašem dvorišču pa bodite pozorni na to, da boste rastline dovolj zalivali. Sonce pripeka in voda v okrasnih loncih hlapi hitreje, kot iz zemlje vašega vrta.

Vir: Eurogarden.si

Preberite tudi: Katera je najboljša vrtna kosilnica za vašo zelenico?  

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: