Je opozicija tako nemočna, da lahko le promovira zbiranje SMS donacij za STA?

Slovenski medijski prostor razburja spor med STA in UKOM-om. Ogroženo je namreč financiranje Slovenske tiskovne agencije, ki je ključna za kredibilnost novic.

Ali bo STA doživela 30. obletnico delovanja?

Svetovni dan svobode medijev je v Sloveniji med drugim posvečen tudi razmeram na STA. Čeprav po zakonu država mora financirati Slovensko tiskovno agencijo, se Vlada in Ukom temu spretno izogibata. V tem trenutku so državni finančni tokovi zaprti, kar pomeni resno grožnjo za preživetje agencije. STA namreč letos (še vedno) ne prejema nadomestila za javno službo.

Po besedah predsednice DNS Petre Lesjak Tušek je STA steber kakovostnega in profesionalnega medijskega prostora. Zaradi neplačila javne službe, ki jo STA še vedno dnevno zagotavlja, je ogrožen obstoj profesionalne in uredniško avtonomne nacionalne agencije, ki je doslej poslovala brez težav,” so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.

Poteka akcija zbiranja SMS donacij za obstoj STA

V kolikor ukinemo STA, je ogrožen obstoj demokracije. Neodvisnost medijev je namreč ključnega pomena za čim bolj transparentno delovanje politike in gospodarstva ter prikazovanja preverljivih dejstev.

Cilj kampanje je zbrati dva milijona evrov, kolikor približno sicer znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA. “Če vsak državljan prispeva 1 evro, bomo s tem zagotovili obstoj profesionalnega, neodvisnega, in nepristranskega javnega servisa, ki ga za domačo in tujo javnost že 30 let opravlja STA,”  pravijo v DNS.

sta fotoaparat računalnik
Foto: VideoSvet.si

Zbiranje SMS donacij podpira tudi opozicija

Ob dogajanju na slovenskem političnem prostoru bi se morali resno zamisliti in vprašati, kaj se dogaja. Ali je dejansko ogrožena demokracija, glede na to, da zbiranje SMS sredstev podpirajo opozicijske stranke. Posamezni politiki pa ob tem pozivajo k prošnjam za pomoč. Ali to pomeni, da opozicija nima nikakršne moči, ali ni dovolj interesa, da bi se situacija izboljšala in normalizirala?

Marjan Šarec je na socialnih omrežjih ob tem zapisal: “Šele, ko je ogrožena, se zavemo, kaj izgubljamo. S salonskim aktivizmom je ne bomo obranili. Vse institucije, ne samo politika, morajo imeti pogum. Medijska svoboda je steber demokracije.”

Preberite tudi: UKOM in Vlada rušita STA? Prihaja 2,5 mio € pomoči s strani Evropske komisije

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: