UKOM in Vlada rušita STA? Prihaja 2,5 mio € pomoči s strani Evropske komisije

STA bo s strani Evropske komisije prejelo 2,5 milijona evrov veliko finančno injekcijo, saj UKOM oziroma Vlada še vedno zavrača račune.

Slovenska tiskovna agencija na robu preživetja

Naloga Slovenske tiskovne agencije je opravljanje javne službe, kar sicer dosledno počne že tri desetletja, odkar je Slovenija samostojna država. Vlada Janeza Janše pa vztrajno zavrača plačevanje svojih obveznosti, kar je STA pripeljalo do roba finančnih zmožnosti.

Zdaj bo STA finančno pomoč prejela s strani Evropske komisije, ki je v skladu z evropskimi pravili o državnih pomočeh odobrila 2,5 milijona evrov nadomestila za STA: “Javno financiranje bo prispevalo k zagotavljanju neodvisnih novic slovenski javnosti brez neupravičenega izkrivljanja konkurence na notranjem trgu,” so zapisali.

STA pozdravlja odločitev Evropske komisije

V STA odločitev Evropske komisije pozdravljajo. S tem je po njihovem mnenju padla še ena ovira za nemoteno financiranje STA. Urad vlade za komuniciranje (Ukom) je januarja napovedal, da bo zakonsko določen znesek nakazal takoj, ko bo dala komisija pozitivno mnenje.

Odzvala se je tudi izvršna podpredsednica Evropske komisije, Margrethe Vestager: “Današnja odločitev bo Slovenski tiskovni agenciji STA omogočila, da še naprej opravlja svojo pomembno javno službo. Neodvisne tiskovne agencije igrajo bistveno vlogo v medijih. Ohranitev neodvisne nacionalne tiskovne agencije v državi članici zagotavlja, da se mediji lahko zanašajo na tok novic o nacionalnem in mednarodnem dogajanju. To prispeva k pluralnosti medijev in informiranosti po vsej EU.”

Odzvala sta se tudi Vlada in UKOM

Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje se je že odzval na vladni spletni strani, kjer so zapisali: “Kljub pozivom za podpis nove pogodbe, s katero bi omogočili zakonito financiranje obveznosti, ki jih mora STA opravljati v skladu z Zakonom o STA, direktor Veselinović vztrajno zavrača dogovor z UKOM kot predstavnikom ustanovitelja, hkrati pa UKOM še vedno pošilja račune. Kljub opozorilom, da UKOM od 1. januarja 2021 s STA ni več v poslovnem odnosu, je direktor Veselinović račun za domnevno opravljanje javne službe v marcu poslal UKOM. Zaradi zgoraj navedenih dejstev je UKOM tudi tokrat zavrnil izplačilo za marec.”

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: