Janez Janša ostaja predsednik vlade Republike Slovenije

Karl Viktor Erjavec je prejel 40 glasov in ni postal predsednik vlade Republike Slovenije. Janez Janša tako ostaja predsednik vlade.

janez janša
Foto: Urad predsednika vlade Republike Slovenije

Karl Erjavec ne bo predsednik vlade. Za Erjavca in s tem nezaupnico vladi Janeza Janše je tajno glasovalo 40 poslancev, proti jih je bilo sedem, šest se jih je vzdržalo. Za zamenjavo oblasti je bilo šest glasov premalo. 

Erjavca je podprla večina od 39 poslancev štirih opozicijskih strank: LMŠ (14), SD (12), Levica (8), SAB (5) in del petih poslancev poslanske skupine DeSUS. 

Predlagatelji nezaupnice so vladi očitali veliko zadolževanje in sporne kadrovske menjave v ključnih ustanovah, neuspešno obvladovanje širjenja okužb v domovih za starejše, kritični pa so bili tudi do ukrepov področju mladih, izobraževanja in športa. 

 V sklepnem delu razprave je bilo moč slišati številne opozicijske poslance, ki so uperili kritiko zoper vlado in obljubili prijaznejšo politiko, ki bo spoštovala vladavino prava. V SDS so jim očitali razglašenost in pomanjkanje programa.

Janez Janša verjame v nadaljnje delo vlade

Janez Janša, kot kaže, verjame v nadaljnje delo vlade. Na začetku februarja dejal, da je v nastali situaciji prav, da se preštejejo, a je “jasno, da iz vsega tega ne bo nič”

Karl Viktor Erjavec je prvi kandidat, odkar imamo državni zbor, ki mu je spodletelo s konstruktivno nezaupnico, ko parlament hkrati glasuje o nezaupnici vladi in novem šefu vlade. 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: