Absurd: S pustno masko NE SMETE za volan, zaščitna maska pa je OBVEZNA?!

Na pustno nedeljo policisti opozarjajo: S pustno masko ne smete sesti za volan, zaščitna maska pa je za volanom obvezna, če se v avtu ne vozijo osebe istega gospodinjstva.

Kontradiktornost in norost zakonov ter odlokov

Na pustni vikend policisti že leta opozarjajo, da je pustna maska za volanom prepovedana. V 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je določeno, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo  slušno  ali  vidno  zaznavanje  ali  zmožnost  obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, telefon).

Poleg pustne maske je prepovedan tudi alkohol, psihoaktivne snovi, …

Problematika  vožnje pod vplivom alkohola, zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi je pri udeležencih v cestnem prometu v pustnem času še bolj izrazita. Alkohol  in  droga  pripomoreta k nepravilnim ravnanjem voznikov, ob tem pa pogosto  tudi  hitrost  vožnje  ni  prilagojena stanju in lastnostim ceste, prometnim razmeram ter znanju in izkušnjam voznika.

Ob takšnih zakonih in odlokih, ki veljajo v Sloveniji, se javnost resno sprašuje, kdo se norčuje iz zakonov, oziroma iz ljudstva. Kako je mogoče, da imamo poleg 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa hkrati v veljavi tudi odlok, ki drugo vrsto maske smatra kot obvezno, čeprav lahko prav tako zmanjšuje vidno zaznavanje. To opažaj zlasti tisti posamezniji, ki nosijo korekcijska očala, saj se le-ta pogosto rosijo in … posledično zmanjšujejo vidljivost.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: