Drzna tatvina: Neznanca pod pretvezo na domu okradla starejšega moškega

Logatec – Policisti so bili v sredo dopoldan obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena v  Logatcu. Neznani storilec je na domu zamotili starejšega oškodovanca s pogovorom o izvedbi telekomunikacijskih  storitev.

Drug storilec je medtem iz hiše odtujil denar ter nakit in tako lastnika oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom sive barve. Opis enega storilca: moški star okoli 30 let, močnejše postave, okroglega obraza, 175 cm visok, temnih  las. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Policija opozarja na porast drznih tatvin

V sporočilu za javnosti so policisti zapisali: “Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš,  ki  jih  storilci  izvršujejo  na  zelo  prefinjen  in pretkan način, oškodovance  pa  zavedejo  do  te  mere,  da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo,  da  so  bili  okradeni.” Policisti ob tem opažajo,  da so ljudje še vedno premalo previdni  ali  pozorni  do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve drznih tatvin na domu so predvsem starejši občani.

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji,  bodisi  da so prišli odkupit staro železo,  da  prihajajo  iz  elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove  daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih  tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo  odsotnost  takrat  izkoristijo  drugi  storilci in v času pogovora vstopijo  v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policija svetuje, da neznancev brez potrebe ne vabite v hišo

Občanom tako policisti svetujejo, da imate osebe, ki so prišle do vas nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabite v prostore. Vedno zaklenite hišo, ko to zapustite, ključ pa vzemite s seboj, pa če tudi »stopite samo  za  vogal«.  Ob tem pa bodite pozorni na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V  kolikor kljub previdnosti postanete žrtev kaznivega dejanja priporočamo, takoj obvestite policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: