Ali je otroška igrača slime škodljiva? 39 od 195 testiranih vzorcev je nevarnih!

Igrača slime, oziroma sluz, s katero se izredno radi igrajo tudi slovenski otroci, je lahko nevarna. Preizkusi CASP Slime 2019 so pokazali, da so na trgu še vedno prisotne neskladne igrače iz sluzi, saj je bilo od 195 testiranih igrač neskladnih 39 (20%) igrač.

Evropska komisija je vzela pod drobnogled izjemno priljubljeno igračo slime ter preverila tveganja za zdravje in varnost otrok. Pri tem so za analizo vzeli 195 vzorcev. Vse igrače, ki so bile vzorčene na slovenskem trgu, so bile skladne, sporočajo na Zdravstvenem inšpektoratu Republike Slovenije.

slime igrača sluz
Foto: Zdravstveni inšpektorat

Nevarnosti igrače slime

Na Zdravstvenem inšpektoratu opozarjajo, da se je potrebno zavedati nevarnosti, ki jih prinaša omenjena igrača. Ker je mokra in prožna, obstaja tveganje, da jo zaužijejo. Poleg tega igrače slime iz sluzi vsebujejo element bor. Že izpostavljenost majhnim količinam bora je lahko tvegana.

Nevarnost vnosa virusov, bakterij in škodljivih organizmov

Več ko se z njo igramo, več bakterij vsebuje, zato je tveganje za zdravje zaradi vdihavanja in zaužitja še toliko večje, zlasti še, če po igri posode s sluzjo ne zapremo. V opozorilih za javnost na inšpektoratu še dodajajo, naj ne dovolite otrokom, da bi sluz dajali v usta in da bi sluz približevali obrazu. Prav tako sluzi ne poskušajte izdelovati doma.

Pred igro in po njej si vedno umijte roke.

Ob tem na Zdravstvenem inšpektoratu Republike Slovenije še svetujejo, da vedno kupujte samo sluz z oznako CE na etiketi, kar označuje izjavo proizvajalca glede skladnosti igrače z varnostnimi predpisi EU.

Preberite tudi: Razkuževanje rok ni dovolj! Razkužite prostore z vodikovim peroksidom! 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: