Zato bi morali vsak dan jesti jagode

Preverite pet dejstev, ki so jih zapisali na Maribor24.si, zakaj bi bilo dobro, da vsak dan jeste jagode.

1. Pomagajo nam shujšati

Jagode vsebujejo antocianine, ki pomagajo pri izgorevanju odvečnih maščob, saj jih organizem porabi kot gorivo. Antocianin pa tudi pozitivno vpliva na kratkotrajen spomin.

2. Blažijo bolečino

Znanstveniki so dokazali, da jagode vsebujejo protivnetne snovi in blažijo bolečino. Raziskave pa so pokazale tudi, da sladek rdeč sadež zmanjšuje znake vnetja, za vidnejše rezultate in kot preventivo pa se priporoča, da jih uživate vsaj trikrat dnevno.

3. Delujejo antikancerogeno in antialergeno

Jagode delujejo antikancerogeno. Bogate so s flavonoidi, ki se borijo proti rakavim celicam in preprečujejo, da bi se množile. Poleg tega imajo fenolne kisline v jagodah antialergene lastnosti, kar pomeni, da zmanjšujejo alergijske reakcije. A čeprav pomagajo pri alergijah, so številni ljudje na njih tudi alergični.

4. Pomagajo uravnavati nivo sladkorja

Nedavna raziskava pa je pokazala, da jagode uravnavajo raven sladkorja v krvi in že samo dobrih 100 gramov svežih jagod lahko zelo zmanjša to raven.

5. Upočasnjujejo staranje

Jagode so na 4. mestu živil, ki vsebujejo največ antioksidantov. Ti so zelo pomembni za naš organizem, saj telo ščitijo pred prostimi radikali, tipa niso le sprožilci vseh mogočih bolezni, ampak pospešujejo tudi staranje kože.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: