Zaradi onesnaženega zraka omejite gibanje na prostem

Agencija za okolje (Arso) najbolj občutljivim, odraslim in otrokom s kroničnimi težavami dihal in srčnimi boleznimi, ter starejšim priporoča omejitev gibanja na prostem.

Medtem ko se soočamo s temperaturno inverzijo, imamo tudi povišane koncentracije trdih delcev PM. Takšne razmere bodo vztrajale do nedelje, ko bo veter pripomogel k izboljšanju. Agencija za okolje (Arso) najbolj občutljivim, odraslim in otrokom s kroničnimi težavami dihal in srčnimi boleznimi, ter starejšim priporoča omejitev gibanja na prostem.

Ker je pomemben vir delcev tudi promet, prebivalcem priporočajo, da uporabljajo javni prevoz, če imajo to možnost. Foto: pixabay.com
Ker je pomemben vir delcev tudi promet, prebivalcem priporočajo, da uporabljajo javni prevoz, če imajo to možnost. Foto: pixabay.com

Na Arsu sicer po pojasnilih Turšičeve v zadnjih letih opažajo zmanjševanje onesnaženja. Z vidika doseganj letnih mejnih vrednostih za delce (40 mikrogramov na kubični meter) v zadnjih letih v Sloveniji na nobenem merilnem mestu niso bile presežene vrednosti.

Preseganje dnevnih mejnih koncentracij (50 mikrogramov na kubični meter, ta pa je lahko po zakonu presežena 35-krat v koledarskem letu) pa se medtem po njenih besedah dogaja praktično na vseh merilnih mestih, je pa na Primorskem teh preseganj vedno manj kot 35. Število je sicer zelo odvisno od vremenskih pogojev v zimskem času, je še pojasnila Turšičeva.

STA

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: