Vrtna kreša – posadite jo kar v jajčno lupino

Vrtna kreša je hvaležna rastlina, polna vitaminov in mineralov. Nimate primernih posodic? Nič za to – posadite jo kar v jajčno lupino.

Vrtna kreša je zelena rastlina, ki jo uporabljamo kot listno presno zelenjavo. Je nezahtevna in hitro raste. Seme kali 3 – 5 dni. Od pomladi do jeseni raste kjerkoli v zelenjavnem vrtu. Pozimi jo posejemo v lončke, ki jih postavimo na svetlo mesto. Porežemo jo, ko je visoka 6 centimetrov.

vrtna kreša
Vrtno krešo lahko posadite kar v vaši dnevni sobi, namesto plastičnih lončkov pa lahko uporabite jajčno lupino in tako poskrbite tudi za varovanje okolja.Foto: Samen Maier

Vrtna kreša za boljše zdravje

Vrtna kreša vsebuje veliko mineralov, največ pa kalija, kalcija, magnezija, fosforja in železa. Med vitamini prevladuje vitamin C in karotin. V kreši so tudi pomembne aminokisline in čreslovine. Kreša med drugim čisti tudi kri. Prav tako pospešuje delovanje jeter, žolčnika in ledvic. Kreša zdravi slabokrvnost in revmo. Ugodno deluje pri vnetju dihal, pri prehladih, nerednem delovanju ščitnice. Preprečuje tudi zobno gnilobo in razjede na ustni sluznici.

Kako se lotiti sajenja vrtne kreše

Zelo pomembno je, da imate kvalitetna semena, ki bodo hitro in dobro kaljiva. Poleg tega potrebujete še nekaj rodovitne prsti, priporočamo pa tudi, da namesto plastičnih lončkov za sajenje vrtne kreše uporabite jajčne lupinice in tako poskrbite za varovanje okolja, poleg tega pa so tudi več kot primeren element na velikonočni praznični mizi.

Za sajenje naše vrtne kreše smo uporabili: ekološka jajca, Samen Maier ekološko seme, nekaj žlic zemlje iz domačega vrta.

Vrtna kreša ni samo zdrava, daje namreč tudi prijeten estetski videz, saj s svojo zeleno barvo poleg šunke in potice lepo poživi velikonočno obloženo mizo. Poleg tega je lahko sajenje vrtne kreše mini ustvarjalna delavnica pri vas doma v času samoizolacije. Otroci takšne vrste ustvarjalnih delavnic naravnost obožujejo, saj bodo lahko spremljali razvoj rastline od semena do pridelka v samo nekaj dneh.

Preberite tudi: Koliko časa moramo kuhati jajca za velikonočne pirhe? 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: