Koliko časa moramo kuhati jajca za velikonočne pirhe?

Koliko časa moram kuhati jajca, da bodo zares trda? Večna dilema vsako leto, ko pride velika noč in z njo pirhi, oziroma pisanice.

Velikonočni konec tedna s seboj prinaša tudi številne običaje, ki so se na našem ozemlju obdržali skozi stoletja. Med drugim veljajo za enega glavnih simbolov velike noči tudi pirhi, ki jim ponekod pravijo tudi pisanice, pisanke, remenice … In kako dolgo kuhati jajca?

Simbolična fotografija. Foto: pixabay

Čas kuhanja: 12 minut

V kolikor želite imeti trdo kuhana velikonočna jajca, za katera boste prepričani, da ste uničili vse bakterije in salmonelo, potem jih morate kuhati še 12 minut od trenutka, ko zavrejo. Ko voda zavre, zmanjšajte moč plina ali električne plošče na stopnjo, da bo voda še vedno vrela. Na ta način boste preprečili tudi možnost, da bo lupina počila.

“Jajca sicer veljajo za zdravo živilo, če jih uživamo v zmernih količinah, saj je beljak bogat z beljakovinami.” 

Poglejte si nasvet za pripravo velikonočnih pirhov.

Kupujte izključno sveža jajca

Če se boste šele odpravili v trgovino po nakupih, bodite pozorni, da boste kupili le sveža jajca. Le tako boste lahko zmanjšali tveganje za možnost nastanka salmonele, oziroma tveganja za razvoj bakterij. V trgovini kupljena jajca doma takoj postavite v hladilnik.

Foto: pixabay

Ne pretiravajte z nakupovanjem

Kljub temu, da se ljudje radi pohvalimo z bogatijo, ki krasi naše mize sploh v prazničnem času, a ob tem ne pretiravajte. Strokovnjaki svetujejo, da kupite le toliko jajc in hrane, za kolikor veste, da jo boste lahko pojedli v enem tednu.

Velika noč je najpomembnejši Krščanski praznik, ki opominja na dogodek Jezusovega križanja in trenutek njegovega vstajenja od mrtvih.

Poleg pirhov na velikonočno obloženi mizi ne smejo manjkati niti potica, ko ponazarja Kristusovo krono, meso (največkrat je to šunka), ki ponazarja Kristusovo telo ter hren, katerega prispodoba so žeblji, s katerimi so Kristusa pribili na križ.

Pa lepe velikonočne praznike!

Preberite tudi: Pustni krofi – najboljši video recept 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: