Visoke kazni! Policija te dni izvaja strog nadzor uporabe mobitelov med vožnjo

Policisti v tednu od 21. do 27. novembra 2022 izvajajo nacionalno akcijo Varno brez telefona. Kazen za prekrškarje je visoka.

Policisti bodo od 21. do 27. novembra 2022 poostreno nadzirali uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav ter opreme. Med izdelke, ki so med vožnjo prepovedani za uporabo spadajo tudi  tablice, prenosni računalniki in slušalke, ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila.

Gre za drugi del nacionalne akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa (AVP). Sporočilo akcije voznikom in voznicam je, naj med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, ampak naj se varno ustavijo na primernem mestu in opravijo telefonski klic ali pošljejo SMS sporočilo.

Foto_AVP_telefon-ubija-preventivna-akcija
Foto: AVP
Oglasi

Globa za uporabo mobilnega telefona med vožnjo

Od 10. avgusta 2021 višje imamo v Sloveniji višje kazni za uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Ukrep je bil predlagan zaradi vse večje razširjenosti uporabe mobilnih telefonov v Sloveniji in premajhnega zavedanja o posledicah v prometnih nesrečah, ki jih predstavlja uporaba mobilnega telefona med vožnjo. S spremembo 35. člena ZPrCP se je tako zvišala globa in število kazenskih točk za prekršek uporabe mobilnega telefona med vožnjo s 120 evrov na 250 evrov, kršitelj pa prejme tudi tri kazenske točke.

Opozorilo za pešce, ki uporabljate mobilni telefon

Policisti svetujejo, da udeležbi v prometu, bodisi vožnji bodisi hoji, posvetite vso svojo pozornost. V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: