Video predrzne vožnje: Z avtom po reševalnem pasu, ustaviti ga ni mogel niti tovornjakar

Na primorski avtocesti je danes predrzen voznik izkoristil reševalni pas, da bi hitreje prišel do svojega cilja. Vožnjo je vozniku neuspešno poskusil preprečiti voznik tovornega vozila.

Voznik izkoristil reševalni pas

V času zastoja so danes dopoldne vozniki na primorski avtocesti med Vrhniko in Logom naredili zgleden reševalni pas, da bi v primeru intervencije intervencijska vozila lahko v najkrajšem času prispela na prizorišče. Grenak priokus je v omenjeni situaciji nastal zaradi brezbrižnega voznika, ki je izkoristil reševalni pas. Z avtomobilom blagovne znamke Peugeot tujih registrskih označb je voznik (ali voznica) peljal kot da je to nekaj povsem običajnega.

Vožnjo po reševalnem pasu je zato neodgovornemu vozniku poskusil preprečiti voznik tovornega vozila slovenskih registrskih označb. Tovornjakar je namreč iz odstavnega pasu zapeljal na vozni pas, saj je želel ustaviti brezbrižneža.

Blokadi se je pridružil voznik kombiniranega vozila

Manevru voznika tovornega vozila se je nato, kot je razvidno iz fotografij, poskusil priključiti tudi voznik kombiniranega vozila. Voznik kombija je namreč v smer reševalnega pasu zapeljal s skrajno levega roba prehitevalnega pasu.

reševalni pas
Foto: K. Rupnik

Tujec se je sprva sicer za trenutek ustavil, nato pa s slalomiranjem med vozili zapeljal iz blokade in nadaljeval z vožnjo po prehitevalnem pasu.

reševalni pas
Foto: K. Rupnik
reševalni pas
Foto: K. Rupnik

Zakon o pravilih cestnega prometa je jasen

V 30. členu zakona o pravilih cestnega prometa je zapisano, da v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: