VIDEO: Medicinska sestra ponaredila več kot 200 receptov in podpise zdravnikov

V prostorih PU Maribor poteka novinarska konferenca glede ugotovitev preiskave, kjer bi naj medicinska sestra v UKC Maribor izdajala recepte, poroča Maribor24.si.

Foto: Matribor24.si

Pred dnevi so na Maribor24.si poročali o preiskavi, ki je stekla zoper osebja v UKC Maribor. Takrat je bilo neuradno, da so mariborski policisti pridržali osebo v povezavi z izdajo receptov. Šlo naj bi za medicinsko sestro, ki je v imenu drugih zdravnikov izdala približno 300 zdravil.  Sestro naj bi v UKC Maribor sumili že dlje časa.

Mariborski policisti so pred dnevi pridržali dve osumljeni osebi, šlo naj bi za dotično medicinsko sestro ter njenega partnerja, v preiskavah pa so iskali dokaze o storitvi več kaznivih dejanj goljufije, po členu 211 Kazenskega zakonika. Osumljena naj bi z zdravili oskrbovala odvisnike na črnem trgu, poročajo Slovenske novice.

V obdobju dveh let ponaredila več sto receptov

Kriminalisti PU Maribor so v okviru predkazenskega postopka izvajali aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj. Na območju Policijske uprave Maribor je bilo izvedenih skupno 6 hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov in osebnih avtomobilov, kjer so iskali materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru je potekala v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja goljufije po členu 211 KZ-1, za katero je predpisana kazen zapora do treh let.

V predkazenskem postopku je bilo doslej ugotovljeno, da je osumljena oseba – zdravstvena uslužbenka, ki je v obdobju od leta 2017 do 2019, domnevno ponaredila skupaj več kot 200 zelenih receptov na svoje ime in na ime soosumljenega, na vseh receptih pa je ponarejen tudi podpis več zdravnikov. Na podlagi tako ponarejenih zelenih receptov je bilo v več lekarnah dvignjenih več zdravil Sanval, Zaldiar, Lexaurin in Doreta.

Farmacevtski delavci izdali več kot 600 zavojev zdravil

Farmacevtski delavci so v zmoti, da so zeleni recepti pristni oz. da so jih izdali za to pristojni zdravniki, osumljeni osebi izdali zdravila. Tako so farmacevtski delavci izdali več kot 600 zavojev navedenih zdravil. S tem dejanjem je bil oškodovan Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Miklošičeva c. 24, Ljubljana (ZZZS), ki je končni plačnik zdravil. Dosedanje ugotovitve kažejo, da škoda, povzročena s temi dejanji, znaša približno med 3.000 in 5.000 EUR, vendar pa preiskava v zvezi natančne škode in obsega izvrševanja kaznivih dejanj še poteka.

Nadaljnja preiskava bo usmerjena tudi v smeri preprodaje teh zdravil in iskanju razlogov za sum da sta osumljena izvršila še druga kazniva dejanja. Ob tem smo kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku, skupno 2 osumljenima osebama odvzeli prostost, katerima pa je pridržanje zaradi prenehanja razlogov za pridržanje že bilo odpravljeno.

V živo iz novinarske konference

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: