Vandali na stavbi gasilnega doma uničili AED defibrilator!

Da človeška brezbrižnost ne pozna meja, so vandal (ali vandali) dokazali danes ponoči na kočevskem. V Šalki vasi v Kočevju so namreč uničili AED defibrilator!

Tovrsten vandalizem pomeni tudi potencialno nevarnost za ogrožanje življenj. Foto: D.G.

Ogrožanje človeških življenj

Defibrilator bo zdaj moral na preverjanje, ali je še uporaben in kolikšna je povzročena škoda. V tem času naprava domačinom ne bo dosegljiva. Cena takšne naprave ni ravno nizka, a bolj kot strošek boli misel na dejstvo, da bi ob morebitnem srčnem zastoju nekoga lahko tak vandalizem stal življenja.

Avtor slike D.G. je ob fotografiji še zapisal, da je brez dvoma šlo za namerno uničenje, saj je polomljen tudi en zatič za zapiranje vratic, nedaleč stran od gasilnega doma pa je bil razbit tudi betonski koš za smeti ter obcestni količek.

Čemu služi defibrilator?

Čeprav se o teh napravah za reševanje življenj že veliko govori, je prav, da ob takšnem dogodku še enkrat spomnimo na njihov namen. Defibrilator ali AED je naprava, s katero lahko ukrepate in bistveno izboljšate možnosti preživetja pri nenadnem srčnem zastoju.

Ta prenosna elektronska naprava je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Ali želite preveriti, kje v vaši okolici se nahaja najbližji AED (defibrilator)? Zemljevid najdete TUKAJ.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: