Uporabljene čajne vrečke koristne za vzgojo rastlin

Kam naj odvržem uporabljene čajne vrečke? Čajne vrečke lahko prav koristno uporabite za vzgojo vaši rastlin iz semen. Čeprav se ideja o ponovni uporabi čajnih vrečk marsikomu zdi nenavadna, je vse prej kot to. Semena, ki jih želite posaditi v zemljo lahko najprej vstavite v čajne vrečke, ki bodo zadržale vlago, kasneje pa semena skupaj s čajnimi vrečkami vred presadite v zemljo.

Čaj rastlinam dodaja hranljive snovi

Vsebina čajnih vrečk obogati prst, v kateri kalijo in rastejo nove rastline. Zemlja v kateri rastejo rože ali zelenjava, bo bogatejša in rodovitnejša. Vsekakor je ponovna uporaba vrečk veliko koristnejša kot to, da jih zavržete. Dejstvo je da več kot 90 odstotkov ljudi vrečke še vedno preprosto zavrže med biološke odpadke.

S takšno potezo pripomorete k varovanju okolja, hkrati pa poskrbite, da bodo rastline v vašem domu lepše in bolj cvetoče.

Poleg samega pomena reciklaže pa je dobro tudi vedeti, da se v čajnih vrečkah, oziroma čajni zmesi nahaja taninska kislina in hranljive snovi, ki ustvarjajo okolje, ki je prijazno koreninskega sistema rastlin. Vse je odvisno tudi od tega, kakšna je vsebina čajne vrečke, oziroma kaj vsebuje čaj, ki smo ga zaužili.

skodelica čaja
Foto: pixabay

Bodite pozorni, če so vrečke razgradljive

Večina čajnih vrečk je bio razgradljivih, a takšne seveda niso vse. Bodite pozorni, da ne boste naravi bolj škodovali, kot koristili. Kljub temu ne bodite črnogledi. Velika večina vrečk je izdelana iz konopljinih vlaken, iz vlaken listov abake in nekaterih vlaken iz družine bananovcev. Vrečke slednjih rastlin bodo v zemlji najhitreje razpadle.

Narava in rastline vam bodo hvaležne, če boste v zemljo dodali vsebino vrečk črnega čaja. Snovi, ki jih vsebuje čajna vrečka bodo obogatile prst, hkrati pa bo v prsti tudi več vlage, kar ugodno vpliva na rast rastlin sploh v vročih in sušnih poletnih dneh.

Preberite tudi: Bazilika – Kako vzgojiti to čudovito zelišče italijanske kuhinje 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: