Bazilika – Kako vzgojiti to čudovito zelišče italijanske kuhinje

Bazilika je zelo priljubljeno zelišče, oziroma začimba. Pozna jo zlasti italijanska kuhinja, a je bazilika zelo priljubljena tudi pri nas. Baziliko dejansko najdemo v vsakem zeliščnem vrtu, v loncu na balkonu ali terasi.

Delite s prijatelji:

Bazilika je zelo priljubljeno zelišče, oziroma začimba. Pozna jo zlasti italijanska kuhinja, čeprav je bazilika zelo priljubljena tudi pri nas. Baziliko dejansko najdemo v vsakem zeliščnem vrtu, v loncu na balkonu ali terasi.

Sorte

Poznamo več sort bazilike. Razlikujejo se tako po videzu, kot po okusu. Limonasta bazilika ima nežen okusom limone, cimet bazilika ima priokus po cimetu, tudi okusi dekorativnih bazilik so precej specifični in drugačni, med temi lepšimi izstopajo bazilike v rdečih – purple odtenkih. Najpogostejša in po mnenju kulinaričnih strokovnjakov, tudi najokusnejša z izrazito in značilno aromo je še vedno bazilika Genovese, ki ji pravimo kar klasika.

bazilika
Foto: pixabay

Vzgoja bazilike

Baziliko, za nadaljnje presajanje na prosto, sejemo od marca do maja v lončke. Sadike presadimo na prosto maja, ko ni več nevarnosti pozebe. Baziliko presadimo v bogata in propustna tla, na sončno, toplo in zatišno lego ter pazimo, da ima rastlina enakomerno oskrbo z vodo.

Naj dodamo, da tisti, ki si baziliko sejete in sadiko vzgajate v notranjih prostorih, lahko to čudovito začimbo vzgajate preko celega leta. Bazilika potrebuje približno 6-8 tednov, da izpolni vse stadije razvoja in tako razvije svoj popoln okus.

Za setev bazilike je POMEMBNO vedeti, da semena za svoj vznik, razen vlage in temperature nad 20°C, potrebujejo tudi svetlobo, zato semena ne zakopljemo z zemljo.

bazilika - bazilikin pesto

Shranjevanje in uporaba

Ker je bazilika zelo občutljiva rastlina, jo moramo, čim smo jo porezali, takoj porabiti. V nasprotnem primeru izgubi tako aromatične kot tudi hranilne snovi. Če je pridelamo preveč in jo želimo posušiti, baziliko sušimo pri temperaturi, ki je nižja od 40°C. Bazilika s sušenjem delno izgubi svoj značilen vonj, zato je priporočljivo, da jo, če je le mogoče, uporabljamo svežo. Viri navajajo, da naj je ne bi niti oprali pred uporabo, saj naj bi se že s tem del okusa izgubilo. Ker je bazilika tako vsestransko uporabna rastlina, da naj ne manjka v še tako majhnem vrtu!

Preberite tudi: VideoSvet – vrtnarski nasveti

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: