Umrl znani vremenoslovec Andrej Pečenko

Z agencije za okolje so sporočili žalostno vest, da je umrl dolgoletni televizijski napovedovalec vremena in njihov dolgoletni sodelavec Andrej Pečenko.

“Do nedavne upokojitve je bil eden ključnih sodelavcev meteorološke prognoze, javnosti pa poznan predvsem po svojem več kot tridesetletnem pojavljanju v medijih”, so zapisali na Arsu. Februarja letos se je Andrej Pečenko predčasno upokojil.

andrej pečenko
Foto: Arso

Konec osemdesetih let se je Andrej Pečenko pridružil ekipi sodelavcev, ki so pričeli pripravljati in podajati vremenske napovedi na Televiziji Slovenija. V medijih se je v različnih vlogah od takrat pojavljal več kot trideset let. Z občutkom za podajanje zapletenih vsebin na enostaven način in stalno pripravljenostjo na vprašanja novinarjev je postal eden najbolj priljubljenih in prepoznavnih obrazov slovenske meteorologije. S svojim delom v medijih je pomembno prispeval k širjenju rabe vremenskih napovedi ter splošni prepoznavnosti meteorologije v javnosti.

Pridobil je tudi licenco letalskega meteorologa prognostika

Z bogatim meteorološkim znanjem in izkušnjami je Andrej Pečenko prispeval k boljšemu poznavanju povezav med onesnaženostjo zraka in vremenom v Sloveniji. Skupaj s sodelavci je znatno prispeval k uveljavitvi modernega pristopa k napovedovanju vremena v Sloveniji, ki temelji na modelskih izračunih prihodnjega vremena in ki mu na Agenciji Republike Slovenije za okolje sledimo še danes.

Februarja letos se je Andrej Pečenko predčasno upokojil.

V poslovilni novici so na Arsu še zapisali: “Poleg tega, da je bil velik strokovnjak na področju napovedovanja vremena, je bil Andrej Pečenko sodelavec, s katerim smo radi pokramljali o hribih, petju in nasploh o vsem, na kar je nanesla z njegove strani vedno prijazna beseda. Na ARSO se ga bomo spominjali zaradi predanega in strokovnega dela ter prijetne osebnosti.”

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: