Testiranje učiteljev: Od 20.673 testov “samo” 278 oz. 1,3 % pozitivnih!

V ponedeljek je tekom celega dne potekalo množično testiranje učiteljev, saj bodo v torek otroci ponovno stopili v šole. Pozitivnih je bilo “samo” 1,3 odstotka hitrih testov.

“Po podatkih o množičnem testiranju zaposlenih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, do 21. ure zabeležene v Centralnem registru podatkov o pacientih (v upravljanju NIJZ), je bilo opravljenih 20.673 HAG testov, od katerih je bilo pozitivnih 278, kar pomeni 1,3 %”, so zapisali na spletni strani Vlade Republike Slovenije.

Osebe, ki so se testirale, so rezultat testa prejele preko sms sporočila. Poleg tega so tisti, ki so bili na testu pozitivni, prejeli navodila, kako ravnati v času karantene, ki jim je bila odrejena.

Testirati se ni bilo potrebno osebam, ki so v obdobju zadnjih treh mesecev prebolele SARS-CoV-2, v koliko so predložile pozitivni rezultat testa PCR

Ob današnjih rezultatih testov se je v javnosti pojavilo vprašanje, oziroma dvom, na katerega (skoraj) nihče nima odgovora. Kaj se dogaja s koronavirusom, oziroma kaj se dogaja s testi. Odstopanje med rezultati vsakodnevnih testiranj ter današnjim številom pozitivnih testov veliko. Ob tem se je sicer treba zavedati, da potekata dve vrsti testiranj, številke pa se kljub vsemu nenavadno razlikujejo.

Če skoraj vsak dan poslušamo, da število pozitivnih testov na dnevni ravni niha med dvajsetimi in petindvajsetimi odstotki, je na mestu dvom, zakaj je izmed toliko testiranih oseb “le” 1,3% oseb bilo danes pozitivnih. Ali in predvsem katerim testom zaupati? Javnost je ostala odprtih ust, predvsem pa v dvomih, če in predvsem kateri odstotki nas zavajajo? Vsakodnevni visok odstotek pozitivnih testov ali današnji nizek odstotek pozitivnih testov?!

Testiranje oseb, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost v VIZ je potekalo v zdravstvenih domovih, ki so k sodelovanju povabili tudi  koncesionarje.

Ob tem so na vladni spletni strani zapisali, da bo testiranje potekalo tudi v prihodnje. Tako kot do zdaj bo testiranje potekalo s hitrimi antigenskimi testi in se bo ponavljalo vsakih 7 dni. Potrebe po izvajanju testiranja na SARS-CoV-2 bodo ugotavljali na podlagi epidemioloških podatkov, vsaj enkrat na mesec. Testiranje oseb, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost v VIZ, bo potekalo ločeno od množičnega testiranja in ga bodo izvajali samo usposobljeni zdravstveni delavci.

Preberite tudi: Janez Janša: Situacija v Sloveniji se poslabšuje! 

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: