SMRTNO nevaren trend: Osnovnošolci tekmujejo v pitju energijskih pijač!

Energijske pijače so med mladimi zelo priljubljene. Zato je na družbenih omrežjih prišlo do novega trenda. Mladi namreč tekmujejo v tem, kdo bo popil več energijskih pijač. 

Pozor! Gre za življenjsko ogrožujočo igro, številni mladi pa so že morali poiskati zdravniško pomoč.

Da je igra, ki je med mladimi zelo nevarna, priča že dejstvo, da so energijske pijače zaradi snovi, ki jih vsebujejo, za mlade zelo nevarne. Mladi namreč z uživanjem energijskih pijač pričnejo že v osnovnih šolah. Kar dve tretjini mladih pa energijske pijače meša z alkoholom. Zaradi količine kofeina, ki ga energijske pijače vsebujejo, lahko v telesu sprožijo t.i. psihostimulativen učinken, ki lahko povzroči celo smrt.

Vse več mladih, pravzaprav še otrok, v starosti osem ali devet let v trgovinah kupuje energijske pijače. Za slednje namreč za razliko od prodaje cigaret ali alkohola, v številnih državah ni starostne omejitve.

energijske pijače
Foto: pixabay

Najpogostejše nevarnosti uživanja energijskih pijač

Strokovnjaki so zbrali pet zdravju najnevarnejših situacij, ki jih povzroča (prekomerno) uživanje energijskih pijač:

  • Dehidracija
  • Težave s srcem
  • Nespečnost
  • Anksioznost
  • Prevelika količina zaužitega sladkorja

Občasno pitje energijskih pijač načeloma ne bo povzročilo zdravstvenih težav. Da bi se izognili morebitni škodi, omejite porabo na eno pločevinko energijske pijače na dan. Ob tem je potrebno poudariti, da v tem primeru ne pijte drugih energijskih pijač, ki vsebujejo kofein, saj bo vaša dnevna (zdrava) doza kofeina že zaužita.

Ameriško združenje pediatrov je enotnega mnenja, da bi morale biti energijske pijače popolnoma prepovedane za otroke in mladostnike. Skodelica energijske pijače vsebuje približno 45 miligramov kofeina, skodelica kave pa približno dvakrat toliko.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: