Slovenska umetnica recitira najpopularnejše pesmi

Umetnica Sandra Antić ustvarja pod umetniškim imenom Saki. Poznana je predvsem po recitaciji znanih glasbenih del, nad njo pa je bila navdušena tudi hrvaška pevka Severina.

Sandra Antić – Saki, v javnosti si vse bolj prepoznavna prav zaradi pesmi, ki jih recitiraš. Pa vendar nam za začetek povej, od kje izhaja vzdevek Saki?

Sandra: Vzdevek sem dobila že dolgo nazaj. Obstaja več teorij o njegovem nastanku, ampak če poenostavim, gre za izpeljanko iz mojega imena.

Sandra Antić Saki
Sandra Antić – Saki – Foto: Matic Gabriel

Glede na to, da recitiraš poezijo in je tvoje umetniško ime Saki recitira, te na tvoj vzdevek vežejo kakšna čustva, glede na to, da ga nisi spremenila?

Sandra: Čustva pri tem ne igrajo nobene vloge. Recimo, da gre za moj alterego. Saki v vlogi recitatorke, se razlikuje od Sandre, ki je sicer profesorica nemščine in sociologije.  Da bi drugi lažje razumeli, kaj počnem, sem za svoje umetniško izražanje združila vzdevek in to, s čimer se ukvarjam, torej »Saki recitira«.

Na začetku je bil opis nekoliko daljši. Začela sem z recitiranjem slovenskega rapa, zato sem vse skupaj poimenovala »Saki recitira, ulično poezijo po svoje interpretira«. Takrat sem vsak petek ob 12ih objavila video, v katerem sem recitirala slovenski rap »komad«, nato pa so gledalci ugibali, kdo je avtor oz. izvajalec pesmi. Zamisel se je porodila v času magistrske naloge, v trenutku, ko sem bila pod stresom in v stiski s časom. Pod takimi pogoji se pri meni rojevajo dobre ideje. Ker je pri tem prisotna ljubezen do ustvarjanja, mi ta poseben hobi prinaša veliko veselja in različne izzive. Recitatorski »repertoar« sem razširila na druge glasbene zvrsti in jezike. Ustvarjam namreč še v angleščini, nemščini in srbščini.

Si se kdaj predstavila tudi v tujini?

V tujini še nisem nastopala, ampak nekaj se obeta, zato več o tem takrat, ko bo aktualno. Sem pa do sedaj dve recitaciji posnela v Beogradu. S pomočjo tamkajšnjih prijateljev smo izvedli dva projekta in v enem izmed videov lahko zasledite tudi znanega, a žal pokojnega srbskega raperja. Artisti me vedno znova pozitivno presenetijo. Do sedaj so bili skoraj vsi pripravljeni sodelovati na tak ali drugačen način.

Ali si razmišljala, da si ti njim izziv? Njihov umetniški izdelek namreč predstaviš v povsem drugačni, novi luči.

Verjetno ja. Velikokrat se je že zgodilo, da so poslušalci/gledalci spoznali določenega artista ali pesem prek moje recitacije. Rekli so tudi, da pesem zveni povsem drugače, ko jo jaz interpretiram in da so v bistvu prvič prisluhnili samemu besedilu.

Torej predstavljaš artiste skozi “stranska vrata”?

Tudi. Še enkrat moram poudariti, da sem izredno vesela, da je bila večina artistov pripravljena sodelovati in da so v tem videli dodano vrednost. Pred šestimi leti se je začela zgodba z recitiranjem in takrat si nisem mogla niti predstavljati, kam me bo vse skupaj pripeljalo. Krasni projekti in nova poznanstva so najlepši del te poti.

Tvoja zadnja, najbolj odmevna recitacija je pesem hrvaške pevke Severine. Kako je do tega sodelovanja prišlo?

Bivša sošolka iz gimnazije me je angažirala, naj pripravim presenečenje za njenega očeta, ki je praznoval rojstni dan. Ker je veliki oboževalec pevke Severine, sem mu Severino približala na drugačen, a izviren način. Kolega, ki je glasbenik, je poskrbel za glasbeno podlago in tako je rojstnodnevno presenečenje več kot uspelo. Nad recitacijo je bil slavljenec navdušen, dan za tem pa tudi Severina. Delček nastopa sem delila na Instagramu in za šalo »tagala« še njo. Na moje veliko presenečenje je moje »storije« delila s svojimi oboževalci.

Recitacijo, ki jo je izvedla Sandra Antić – Saki, je delila tudi Severina

Posnetek sem delila zvečer, zjutraj, pa sem na telefonu zagledala dve sporočili, v katerih je pisalo, da me je Severina omenila v svojih objavah na socialnih omrežjih. Najprej sem mislila, da gre za neslano šalo, a se je izkazalo drugače.

Po odzivu Severine in medijev sem delila celoten posnetek in marsikdo je bil nad mojim recitalom  navdušen.

Lahko bi rekli, da splošna besedila dvigneš nad neko sedanjost …

Res je. Večino poslušalcev prevzame glasba oz. melodija in zato so besedila mnogokrat zapostavljena.

Pri recitiranju popularnih pesmi je zanimivo predvsem to, da lahko besedilo interpretiraš na različne načine. Z Juretom Mastnakom sva recitirala evrovizijsko pesem Ane Soklič in jo izvedla na tak način, da si jo lahko razumel kot parodijo, ali povsem resno. In ravno v tem je čar mojih recitacij.

To je res nov način, da lahko današnjo glasbo približamo ljudem.

Mislim, da je to res dober način, ne glede na glasbeno zvrst. Začela sem z glasbo, ki mi je najbolj blizu. Ker sem ljubiteljica domačega in tujega rapa, sem žanr, za katerega velja, da ima groba in uporniška besedila, in v katerem prevladujejo moški, želela predstaviti na nekoliko nežnejši način. In ta ideja je bila dobro sprejeta.

Kateri pa je prvi komad, ki si ga priredila?

To je bil kratek odlomek pesmi »To je to« Challeta Salleta. Kasneje sem recitirala pesem Lagano, ki je druga najbolj gledana recitacija na mojem Youtube kanalu. Njegova besedila so odlična za interpretacijo. Pri mojem ustvarjanju ne gre zgolj in samo za recitacijo. Veliko dam tudi na vizualno podobo, zato je nastal YT kanal »Saki recitira«, kjer si lahko ogledate vse moje projekte.

Opažam, da so komercialne pesmi tiste, s katerimi dosežem večji del občinstva. Vendar se kljub temu lotim tudi »resnejših« projektov, oziroma projektov za dušo.

Kakšne pa imaš plane za naprej?

Načrtujem nove recitacije. Na tem področju vidim veliko potenciala. Navsezadnje se je vsakdo izmed nas z recitiranjem srečal že v šoli. Želim si, da bi bilo recitiranje zabavno in da ga ne bi povezovali samo s šolskimi obveznostmi ter ga omejevali na določene kulturne praznike. Zato bi si želela, da bi bilo moje ustvarjanje tudi sponzorsko podprto. K temu vabim vse ljubitelje domače in tuje poezije.

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: