Slovenska policija kupila kar 80 novih maric za 2,2 mio evrov

Na slovenske ceste se je v petek, 2. decembra 2022 zapeljalo kar 40 novih interventnih policijskih vozil – maric, še 40 vozil prejmemo v naslednjih mesecih. Policistom sta jih slovesno predala v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Eno od interventnih vozil ima kar 370.000 prevoženih kilometrov

Po uradnih informacijah je kar četrtina specializiranih interventnih vozil slovenske policije, t.i. maric starejših od 10 let. Obstoječa intervencijska vozila imajo povprečno prevoženih 158 tisoč km, pri čemer ima 38 vozil prevoženih že več kot 200.000 km (od tega šest vozil več kot 300.000 km, eno vozilo ima celo 370.000 prevoženih km).

Policija je takšna vozila nazadnje kupila pred štirimi leti, leta 2018. Takrat je bilo kupljenih 12 maric. V sporočilu za javnost so na policiji zapisali: “V prihodnjih mesecih pričakujemo še dodatno dobavo 40 intervencijskih vozil enakega tipa, ki jih bo Policija vzela v t. i. operativni najem za obdobje petih let.”

Mag Boštjan Lindav
Mag. Boštjan Lindav je ob predaji vozil povedal: “Iztrošenost policijskega voznega parka je namreč težava, s katero se nenehno srečujemo. Za vsakim novim vozilom, ki ga kupimo, na zamenjavo čaka še vsaj nekaj starih, ki imajo več sto tisoč prevoženih kilometrov.” Foto: policija.si
Oglasi

Marica bodo prejele vse policijske uprave, in sicer gre 5 vozil na PU Celje, 5 na PU Koper, 4 na PU Kranj, 10 na PU Ljubljana, 6 na PU Maribor, 3 na PU Murska Sobota, 3 na PU Nova Gorica in 4 na PU Novo mesto.

policija kombi marica
Foto: policija.si

Omenjena policijska vozila so znamke Citroen, tipa Jumper. Imajo zelo zmogljiv 165 KM motor. Vozila, ki so modro-rumeno-bele barve pa bodo namenjena predvsem za neposredno izvajanje osnovnih oblik policijskega dela, kot so patruljiranje, intervencija, poostren nadzor, blokada, …

Skupna vrednost nabave 80 policijskih maric: 2.271.720 evrov

Na policiji so še zapisali, da je bil ponudnik izbran na javnem razpisu. Cena posameznih vozil s predelavo in vključeno policijsko in ostalo opremo pa znaša 56.793,00 evra z ddv. Skupna vrednost nabave za 80 maric je tako 2.271.720 evrov z ddv.

mag Tatjana Bobnar
Kot je v nagovoru policistom danes povedala ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, je temeljna dolžnost policije zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja, predvsem pa varovanje človekovih pravic ter krepitev pravne države in vladavine prava. Foto: Policija.si
policija kombi marica
Foto: Policija.si

Preberite tudi: Rop s pištolo v Ljubljani: Prodajalki ‘iztrgala’ denar iz blagajne  

Facebook komentarji
Delite s prijatelji: